Dagens Nyheter

13 jan. 2015

Nyhetsflödet onsdag den 14 januari

"Fritt fram håna kristendom, men aldrig islam"
- Fredrik Malm i Expressen - "För vänstern i Sverige är det fritt fram att häckla och håna kristendomen, men aldrig islam. Protestera gärna mot rasism i riksdagen, men aldrig mot salafism i förorten. Per capita räknat har Göteborg sannolikt skickat flest terrorister till Syrien i hela Europa, men ingen i kommunledningen verkar göra något åt det. Malmö har blivit internationellt känt som en stad dit judar avråds att åka på grund av hatet, men kommunledningen rycker på axlarna.
Den tillrättalagda, ängsliga, offentliga debatt vi har i Sverige präglas till lika delar av undfallenhet som naivitet. Många politiker förstår inte vilket hot jihadisterna utgör. Isis kalifat måste stoppas militärt för att den globala rörelsen av gudskrigare ska tvingas på defensiven. Men Sverige vägrar att hjälpa till ens med ammunition till de kurder som skyddar civila längs fronten.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet har närmast uppmuntrat fundamentalistiska och reaktionära muslimska krafter att växa ytterligare. S-studenter och Broderskaparna har bjudit in Hamasideologen Azzam Tamimi som föredragshållare om islam, inte bara en gång utan i en seminarieserie om åtta tillfällen. Förutom att hylla självmordsattacker så försvarar Tamimi hustrumisshandel, med påståendet att arabiska kvinnor vill bli slagna av sina män."

Från slavar till syskon
- Ruth Nordström i Världen idag - "Januari månad räknas som "human trafficking awareness month" sedan den amerikanske presidenten för några år sedan påkallade en större uppmärksamhet och en tydlig strategi för att bekämpa trafficking. Dagens slaveri och människohandel är världens snabbast växande industri i modern tid. Miljontals människor, flest kvinnor och barn, blir köpta, sålda och gömda i mörker för att exploateras och utnyttjas."

Allt fler unga kallar sig för kristna
- Dagen - "Att vara personligt kristen är att man som person är starkt engagerad i sin kristna tro. Ja, i alla fall enligt den gängse versionen som har använts.
Men nu verkar det som att begreppet börjat användas på ett helt annat sätt. I alla fall i Norge, där allt fler tolkar begreppet som att man är kristen på ett mer personligt sätt.
År 1985 var det 9 procent av norrmännen i åldern 15–20 år som kallade sig personligt kristna. 2013 har den siffran stigit till 30 procent. Det framkommer i undersökningen ”Slik er ungdommen” som har tagits fram av Ipsos MMI på uppdrag av barn- och jämställdhetsdepartementet."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar