Dagens Nyheter

27 jan. 2015

Nyhetsflödet onsdag den 28 januari

Judehatet som drar storpublik
- Dagens Nyheter - "I Frankrike drar Dieudonné M’Bala M’Bala fulla hus när han hånar Förintelsen och drar skämt om gaskammare och ”judar i medierna”.
Den nya antisemitismen är inte ny – det är samma gamla judehat. Men den kommer i ny skrud: med reggaemusik och vänsterretorik.
Tänk en känd antirasistisk komiker, säg Özz Nûjen, som plötsligt slår sig ihop med nazister och spottar ur sig judehat. Tänk dig att han fortsätter att vara populär.
I Frankrike drar Dieudonné M’Bala M’Bala fulla hus när han hånar Förintelsen och drar skämt om gaskammare och ”judar i medierna”.
Den nya antisemitismen är inte ny – det är samma gamla judehat. Men den kommer i ny skrud: med reggaemusik och vänsterretorik.
Det är exakt ett år sedan nu. Komikern Dieudonné M’Bala M’Bala uppmanade sina fans på Facebook – då drygt en halv miljon – att ge sig ut och demonstrera.
Den 26 januari 2014 ekade ropen på Paris gator:
– Jude, stick, Frankrike är inte ditt land!

Biskopslöner ger kyrkan problem
- Joel Halldorf i Dagen - "”Bra ledare tänker inte i första hand på hur mycket de tjänar utan hur de kan tjäna.” Så sa ärkebiskop Jackelén när hon delade ut priset till Årets ledare på Idrottsgalan förra veckan. Samma vecka fick hon en lönehöjning på 7 000 kronor och tjänar nu 85 000 i månaden. Övriga biskopslöner höjdes till 75 000 kronor. Det skorrar – vilket är ett bekymmer. För det innebär att Svenska kyrkan har svårt att tala med trovärdighet om några av vår tids stora problem: girighet, konsumism, rättvisa och klimathot."

Att lämna allt?
- Jonas nordén i Efter Kristus - "När Jesus kallade sina första lärjungar står det omtalat i Lukasevangeliet att ”de drog upp båtarna på land, lämnade allt och följde honom”. I flera av våra mest älskade lovsånger stämmer vi in i liknande överlåtelse, typ: ”Jag nu lämnar allt, ja, jag lämnar allt, allt till dig min dyre Jesus, jag nu lämnar allt. Men vet vi egentligen vad det innebär? Vad kan det konkret betyda att lämna allt för att följa Jesus?
Någon har sagt: ”Frälsningen är gratis, men att följa Jesus kan komma att kosta dig allt.” I detta påstående ligger det väldigt mycket sanning. När Jesus bjuder in oss till sitt rike och sin gemenskap, så innebär det alltid – alltid – två olika typer av inbjudningar. En är byggd på nåden, som betyder att det finns någonting som jesus själv har gjort för oss, som vi bara måste öppna upp oss för, ta emot och acceptera. När det gäller den frälsande delen så finns det ingenting vi kan göra själva som människor, annat än att tro och sätta vårt hopp till det Jesus själv har åstadkommit för oss, genom sin död och uppståndelse. Han har förklarat oss fria och rättfärdiga inför lagens krav och syndens konsekvenser."

1,6 millioner på flugt fra Boko Haram
- Kristeligt Dagblad - "Terror og drab forårsaget af den islamistiske terrorbevægelse Boko Haram i det vestafrikanske land Nigeria, Afrikas største økonomi og folkerigeste land, har nu nået et niveau, der kan sammenlignes med Islamisk Stats ødelæggende magtgreb om dele af Irak og Syrien.
Det viser nyligt offentliggjorte tal fra den amerikanske udenrigspolitiske tænketank Council on Foreign Relations (Rådet for Udenrigsforhold)."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar