Dagens Nyheter

21 jan. 2015

Nyhetsflödet onsdag den 21 januari

"Svenska erkännandet har stärkt krafter som inte vill förhandla"
- Världen idag -  "Den diplomatiska sprickan mellan Sverige och Israel växer. Terrorismexperten Magnus Norell menar att Sverige inte längre har någon roll att spela i Mellanösternkonflikten.
- Erkännandet försvagar de som vill ha kompromisser, det kan en blind se, säger han.
 Trots de starka israeliska reaktionerna på svenska regeringens erkännande av en palestinsk stat så planerade utrikesminister Margot Wallström (S) en resa till Israel, som sedan fick ställas in. I motsats till vad Wallströms stab uppgett framkom senare att resan ställdes in till följd av ovilja från Israels håll.
Magnus Norell är forskare med inriktning på krig och terrorism i Mellanöstern. Han säger att regeringen antingen inte begrep vilka konsekvenser erkännandet av en palestinsk stat skulle få, eller att man helt enkelt struntade i det.
- Det är en väldigt stark markering när en utrikesminister inte är välkommen annat än som turist. Det man säger är "vi är inte ett dugg intresserade att träffa dig".

Andligt kaos – gemensam bön
- Stanley Sjöberg i Prayer Point - "Bibelns historia skildrar hur Gud kan använda negativa händelser för att medverka till angelägna förändringar. När Guds folk inte lyssnade till sina profeter, tillät Gud fiender till Israel att väcka dem ur likgiltigheten. ”Därför utlämnade Gud dem så…”. Fientliga maktvälden och grymma tyranner, tragiska händelser och svåra omständigheter drabbade dem.
Jag tror att Sveriges andliga likgiltighet, religiösa, kulturella ytlighet, politikens förakt i relation till kristna värderingar, nu ger oss ett århundrade med en helt annan religion som kommer att agera med skrämmande styrka inför det frosseri i ”under-bältes-komik” och med mord, rån och vulgärt våld som underhållning."

Är alla religioner verkligen lika?
- Mats Tunehags blogg - "Miljontals kristna och muslimer världen över har varit ute i stora manifestationer och demonstrationer den senaste veckan. Genom dem kan vi ana vad många muslimer och kristna vill och tror på.
Jesu efterföljare: Påven Francis och sex miljoner andra samlades i Filippinerna till fredlig bön, fokus låg på Jesus, att älska sin nästa, att ta hand om de fattiga och utsatta. Inga rop om hämnd, inga protester mot att ha blivit kränkta, och inga uppmaningar till mord på människor med annan tro eller åsikt.
Muhammeds efterföljare: I Gaza hade man glädjedemonstrationer över attentaten i Paris, och man lovade att fortsätta kriget mot demokratin i väst. I Tjetjenien, Iran, Mali och Afghanistan demonstrerade hundratusentals MOT yttrandefrihet. I Niger brändes åtta kyrkor ned som en protest mot yttrandefriheten i Frankrike, och det var våldsamma upplopp och demonstrationer med hatfyllda budskap i Algeriet och Pakistan. I IS-kontrollerade områden kastade man ner homosexuella från höga tak inför stora skaror."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar