Dagens Nyheter

20 jan. 2015

Nyhetsflödet tisdag den 20 januari

Vad är normal kristendom?
- Tommy Dahlmans blogg - "I Sverige tänker och resonerar vi om väckelse och den kristna trons frammarsch utifrån våra egna traditioner. Men i den stora världen är den kristna trons uttryck (såsom man läser om den i Apostlagärningarna) det normala. De känner nämligen inte till någon annat. Vi i Sverige har blivit så vana och förtrogna med det onormala kyrkolivet att det onormala nu har blivit det normala. Och när det normala nu knackar på dörren, eftersom jorden aldrig har bevittnat en större världsomfattande väckelse än i nutid, så är risken att vi tror att det normala är onormalt."

Förövaren ska inte behandlas som offer
- Devin Rexvid i Svenska Dagbladet - "Diskussioner om hur Sverige ska hantera hemkomna jihadister som stridit för IS i Syrien eller Irak håller nu på att landa i konkreta åtgärder. I slutet av 2014 lovade Mona Sahlin, regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, stöd till IS-avhoppare. Nu överväger Örebros kommunledning ett förslag om att erbjuda jobb och psykologhjälp till ”hemkomna jihadister”. ..
Att erbjuda kurativa insatser till jihadister som stridit för en av samtidens mest brutala islamistgrupper och individer som själva med stor sannolikhet begått bestialiska handlingar mot oskyldiga människor, kan vara en provocerande politisk åtgärd. Förslaget är provocerande då de ”traumatiserade jihadisterna” inte är överlevande från sådana naturkatastrofer som Estonia eller tsunamin 2004. Snarare tvärtom, de har utsatt barn, kvinnor och män för trauma, förnedrat, våldtagit, förslavat, handlad med, korsfäst, halshuggit och massakrerat dem."

Bedjande församlingar behövs
- Stefan Swärd i Världen idag - "Som kristna brukar vi ägna tiden kring årsskiftet för bön och att söka Guds ansikte, inte minst för vägledning och att hitta en förnyad vision och strategi för året som kommer. Det är många församlingar runt om i Sverige som ägnar mycket tid åt bön just nu.
Bönens och ordets tjänst är nyckelfrågor för kristna församlingen. Att göra tjänst inför Gud är det allra viktigaste för varje präst, kårledare och pastor.
En av de viktigaste utmaningarna för detta år är att uppmuntra till förnyat böneliv och förnyad bibelläsning i våra församlingar.
Bibeln uppmanar oss att be ständigt utan uppehåll. Den uppmanar oss också att låta Kristi ord bo ibland oss.
I stället för att problematisera Bibeln kan man gräva efter Guds löften i skrifterna. Bibeln är full av Guds löften från början till slut. Det är ljusets fyrar vi kan ha som riktmärken i en mörk värld."

Kristet lärjungaskap – del III: Tjänarskap
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "En av kristendomens många paradoxer är att Gud, som är universums Herre, genom Kristus har gjort sig känd som sin skapelses tjänare. När vi beslutar oss för att stå till Jesu oinskränkta förfogande behöver vi därför inte göra det av olust eller tvång. Kallelsen till efterföljelse kommer bokstavligen från en Gud som har gjort allt för att vinna oss tillbaka på sin sida; en Gud som har gått i döden för vår skull."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar