Dagens Nyheter

19 feb. 2015

Nyhetsflödet fredag den 20 februari

Biskopens agerande förbluffande
-Gunnar Asp  i Kyrkans Tidning - "Jag har på avstånd följt ärendet om prästen Peter Artman, en av de präster som blev lurad i SVT:s program Bögbotarna, och upplever Peters dom som djupt orättvis.
Efter att ha läst domen uppfattar jag förloppet så här: Peter kontaktas av en ”Calle Larsson” som vill boka tid för samtal. Calle vill ha hjälp med sin homosexualitet som han uppger sig brottas med. En tid efter mötet konfronteras Peter med uppgifter som Calle spelat in, då han aldrig var den han utgett sig för, utan i stället en journalist från Uppdrag Granskning.
Innan UG-reportaget ska sändas ber Radio P4 om en intervju. Peter försöker hålla resonemanget på ett allmänt plan, men misslyckas något med detta, vilket domkapitlet sedan grundar sin anklagelse på. Men här måste påpekas, vilket även Peter gör i sitt yttrande, att det aldrig var frågan om ett egentligt själavårdsamtal i UG utan en riggad situation med syfte att ta reda på hans åsikt i en specifik fråga. Någon ”Calle Larsson” med verkliga problem existerade aldrig.
Detta radioreportage väljer sedan Bonnier att anmäla som ett tillsynsärende i syfte att klarlägga om Peter brutit sin tystnadsplikt. Jag finner agerandet förbluffande. Att som Bonnier och domkapitlet med kall formalism ta i från tårna för att få något till ett brott, som varje barn inser är resultatet av ett bedrägligt förfarande, är bortom min fattningsförmåga. Det är värre än att slå på den som redan ligger. Jag tycker inte att kristna syskon får fara så här illa mot varandra."

Biskopens vardagstips: Be medan du väntar
- Dagen - "Istället för att irritera dig på att kön till snabbköpet är för lång, använd tiden till något bättre, uppmanar den katolske biskopen Anders Arborelius.
Det var på askonsdagens mässa i katolska domkyrkan i Stockholm som Anders Arborelius bjöd på sina vardagstips då kollektivtrafiken hackar, eller köerna till kassan ringlar sig alltför långa.
-Passa på och gläd dig över den tid du har fått, passa på att be. Väntan är ett utmärkt tillfälle för bön, var hans budskap till gudstjänstbesökarna."

Ondskan är besegrad
- Berit Simonsson i Världen idag - "Vi behöver hjältar! Både filmer, böcker, serietidningar och själva verkligheten vittnar om det. Det finns både superhjältar och vardagshjältar. Det är skönt när hjält­en träder in på scenen, då kan man andas ut och då vet man att slaget är vunnet för den goda sidan. Puh! Skönt!
I Sef 3:17 presenteras Herren själv som ”en hjälte som kan frälsa”, Gud själv är vår hjälte och han kan frälsa. Han är faktiskt ”en mästare på att frälsa” enligt Jes 63:1. Det betyder att det inte finns någon som är så bra på att frälsa som han. Han är allltså en mästare på att frälsa, inte en kvacksalvare! Han vet hur man gör när man frälser människor. Han vet också hur han ska bära sig åt för att frälsa dig. Fast du kanske tror att din synd och det du sysslar med i största hemlighet, är alldeles för hemskt och för svårt för Gud att ta hand om."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar