Dagens Nyheter

12 feb. 2015

Nyhetsflödet torsdag den 12 februari

En fiktiv stat med fiktiv president
- Siewert Öholm i Världen idag - "Fakta är att det inte finns någon ”palestinsk stat”. Faktum är också att det inte, 2015, finns någon vald palestinsk president. Faktum är att det inte heller, i varje fall i retoriskt folkrättslig mening, finns ett ”palestinskt folk”. Två tredjedelar av Jordaniens befolkning är palestinaaraber. Två miljoner palestinaaraber bor i Gaza. Lika många i det vi idag kallar Västbanken. PLO-grundaren och terrorledaren, Yassir Arafat, skapade den palestinska identiteten och förde den ”palestinska kampen” via mycken blodspillan och brutalitet i terrordåd som kan liknas vid dagens IS-ideologi.
Detta är bakgrunden, som inte kan bestridas med fakta. Den kan ha en del andra nyanser. Det är däremot inte dagens verklighet. Mer än fyra miljoner palestina­araber identifierar sig idag som palestinier och ett palestinskt folk. Men detta folk har aldrig utgjort en stat. Området har varit ockuperat av engelsmännen fram till 1948, då en del frigjordes och bildade staten Israel. Engelsmännen och senare Jordanien ockuperade nuvarande Västbanken. Egypten ockuperade Gaza 1948 och Israel tog kontrollen 1967 till 2005 då Gaza överlämnades till palestinskt självstyre. Den här historien är viktig i synen på vem som ockuperar vem. Likaså att Israel inte ur folkrättslig synvinkel ”ockuperar” Västbanken. Formellt råder vapenstillestånd efter att Israel ”erövrat Västbanken från Jordanien och Golan från Syrien i kriget mot flera arabstater 1967. Därför talar vi om 1967 års gränser. Det är fel och bör kallas 1967 års vapenstilleståndslinjer. Det är dessa ”linjer” som är föremål för fredsförhandlingarna mellan den palestinska myndigheten, läs Abbas, och Israel. Golan har Israel ensidigt annekterat och ser som en del av Israel."

Offentlighetens förlorade roll
- Joel Halldorf i Dagen - "Offentligheten kallar den tyske sociologen Jürgen Habermas de platser i samhället där öppna diskussioner förs. Dessa samtal är, menar han, gemenskapens kitt. I Gunnar Hallingbergs Läsarna framgår att 1800-talet väckelse skapade just sådana o­ffentligheter. Här fördes livliga samtal i tidningar, böcker och inte minst de hemgrupper som var väckelsens grundstomme.
Medlemstalen sjunker, engagemanget svalnar och kyrkor säljs snarare än byggs. Men inget av detta är ett problem i jämförelse med det som håller på att hända med det offentliga samtalet inom kristenheten. Dessa samtal har blivit aggressiva och ytliga – en kombination som gör dem i princip omöjliga att föra."

Hva skjer med disiplene når lærerne blir så mange?
- Korsets Seier (På norska) - "Podcast-pastoren. Det skorter ikke på taler og undervisning for kristne i 2015. Særlig ikke hvis man inkluderer alle podcaster som blir lagt ut på internett av pastorer fra hele verden. Ved noen museklikk kan den kristne mann og kvinne i gata lytte til et skred av taler og undervisning om ethvert ønskelig tema, når de måtte ønske det, fra der de måtte ønske det – det være seg hjemme i godstolen i Tromsø eller på flyplassen i Dubai. Bare på iTunes fins det mer enn 10.000 menighetspodcaster. Podcast-pastorene som topper iTunes-listene er blant andre Joel Osteen, Joyce Meyer, Bill Hybels, T.D. Jakes, Joseph Prince, Andy Stanley, Brian Houston og pastorene fra Bethel Church.
Spørsmålet er: Er det utelukkende positivt med podcast? Mange jubler over fenomenet og hyller alle fordelene. Hos andre sniker bekymringsrynkene seg fram og det pekes på faresignaler ved den nye trenden. Hva sier våre egne pastorer? Og hva sier menighetsmedlemmene selv?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar