Dagens Nyheter

16 feb. 2015

Nyhetsflödet tisdag den 17 februari

21 kristna gästarbetare mördade
- Dagen - "Ett antal koptiskt kristna egyptier kidnappades i samband med två angrepp mot staden Sirt i Libyen i december och januari. Det är dessa som nu misstänks synas på bilder i det senaste numret av Islamiska statens propagandamagasin Dabiq. På bilderna är de bakbundna och klädda i orangefärgade overaller vilket tillfångatagna som snart ska avrättas av Islamiska staten brukar ha."

Mord på kristna egyptier i IS-video
- Svenska Dagbladet - "En video som uppges visa hur 21 kristna egyptier mördas har lagts ut på internet. Morden ska ha skett i Libyen och jihadistgerillan Islamiska staten (IS) tar på sig dem. Filmen har offentliggjorts via en stödsajt för IS.
Kopterna som mördas är iklädda orange fångdräkter liknande dem som USA har använt på fångar i Guantanamolägret på Kuba, där USA har fängslat människor som pekats ut som militanta islamister.
Mördarna i Libyen skär halsen av sina fångar, enligt medier som återger innehållet i videon."

Det börjar likna kamp mellan civilisationer
- Dick Erixon i Världen idag - "Terrorn kommer vår vardag allt närmare. De jihadister som glorifierar besinningslöst våld växer sig allt starkare. De tar över stora landområden i Syrien och Irak och hotar att sprida sig till övriga Mellanöstern.
Samtidigt slår unga muslimer födda och uppvuxna i väst till mot tidningsredaktioner (Paris), hedersvakter (Ottawa) och maratontävlingar (Boston) för att döda så många "otrogna" som möjligt. Jag har själv mött företrädare för den muslimska saken i SVT Debatt som nu krigar för IS i Syrien. Beskedet om det kom från en journalist som undrade hur det känns. Och jag kunde inte annat än erkänna att det är obehagligt att veta att somliga byter diskussion mot vapen och dödande av dem som inte håller med.
Vi kan inte längre se terrorhandlingar som isolerade företeelser. Lika lite som vi på 2010-talet kan diskutera ekonomisk politik utan globalt perspektiv kan vi diskutera islam isolerat från omvärlden. Vi kan inte blunda för att hundratals miljoner muslimer i andra delar av världen stöder angrepp mot civila i väst. I Pakistan och annorstädes applåderades attacken på Charlie Hebdo och den judiska matbutiken i Paris.
Vi i västvärlden är extremisternas fiende därför att vi värnar frihet, pluralism och rättsstat framför en religiös diktatur enligt Koranen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar