Dagens Nyheter

4 feb. 2015

Nyhetsflödet torsdag den 5 februari


Secondhand-butiker kräver lagändring
- Dagens Nyheter -"Den ideella hjälporganisationen Myrornas överskott försvinner i moms i år. Den ”mer eller mindre desperata” vd:n Caroline Andermatt ska på torsdag försöka förmå finansdepartementet att driva genom en lagändring.
För Myrorna, som ägs av Frälsningsarmén, är beskedet närmast katastrofalt.
– Jag har inte fantasi nog att förstå vad som kommer hända om det här inte ändras. Vi kommer behöva montera ner och det finns de som redan har börjat. Det kommer få förödande konsekvenser och de som drabbas är de mest utsatta, säger Caroline Andermatt.
Stockholms stadsmission räknar med att momsen kommer att kosta verksamheten 13 miljon kronor. Därför har de stoppat projektet Stadsmissionen Ung vars syfte var att hjälpa ungdomar med dåliga skolresultat in på arbetsmarknaden."

Upprättelse för fallna predikanter
- Tommy Dahlmans blogg - "Det finns orsaker varför en andlig ledare börjar i anden och slutar i köttet. En pastors största fiender är inte alltid sex, pengar och makt. Angriparna heter trötthet, slitenhet och utbrändhet. Många gånger döljs detta av den myckna verksamheten. Dagligen är behoven så stora och så många att man inte är medveten om problemet. Risken är stor att vi bara biter ihop och att vi inte ventilerar våra känslor men föredrar att obemärkt lämna genom att gå ut bakdörren.
Obearbetade sår hos en andlig ledare är starka drivmotorer. Uttrycken varierar. Arbetsnarkomani, perfektionism, bekräftelse. Sättet på vilken en andlig ledare faller är sällan en tillfällighet. Man faller nämligen åt det hållet man lutar.
Kraven på en andlig ledare är enorma. I en pulserande och ständigt expansiv verksamhet räcker tiden aldrig till. Predikoförberedelser, dopsamtal, sorgehusbesök, vigselsamtal, personalledning, administration, församlingskvällar, uppvaktningar, själavård, hembesök och allt det övriga. När återhämtningen inte får sin nödvändiga plats är risken stor att man tappar bort sin egen identitet, sitt eget samvete. En trött andlig ledare jobbar oftare utifrån sitt dåliga samvete än med kärleken till uppdraget som utgångspunkt. Det är början till slutet."

Public service + RFSU = Sant
- Lukas Berggren i Världen idag - "Nyligen lanserades en video med titeln "Snoppen och snippan". En tecknad film, med tecknade könsorgan för barn. Målgruppen är små barn, mellan 3 och 6 år. De hoppande könsorganen ackompanjeras av en glad och svängig låt, som ska få barnen att sjunga med i textrader som: "Här kommer snoppen i full galopp" och "Snippan är häftig, ja det kan du tro". Videon är en del av SVT Barnkanalens barnprogram Bacillakuten.
Videon har spridits i rekordfart och reaktionerna har varit kraftiga. Oförarglig, säger en del. Förkastlig, säger andra. För många småbarns­föräldrar känns det nog ändå konstigt att deras små barn ska titta på film, producerad av vuxna, med dansande könsorgan. På grund av kritiken valde Barnkanalen att lägga ut ett antal vanliga frågor och svara på dem. En av frågorna var: "Heter det verkligen 'snippa'? Är det inte ett slangord?" Svaret från SVT blev: "Snippa är ett ord som kom in i svenska akademiens ordlista 2006 som en del i ett projekt om barns sexualitet av RFSU." Bara en intressant notering att ett statligt Public Service-bolag hänvisar till den sexualpolitiska lobbyorganisation RFSU, som talar om "barns sexualitet".

Samtidigt rättfärdig och syndare
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "I dag känner vi, och sörjer, med våra kristna syskon på Livets Ord. Att få se sin tidigare herde vända ryggen åt allt det som han tidigare har försvarat – och jag tänker här både på församlingen och på den betoning av äktenskapet och den kristna helgelsen som varit så central i Robert Ekhs förkunnelse – och därtill lämna sin egen familj i en svår och utsatt situation, måste vara hemskt. För alla parter.
Därmed är det också naturligt att ett antal frågor kommer upp till ytan: Var vår pastor någonsin värd att lita på? Hur länge har han levt detta dubbelliv? Kan jag lita på hans undervisning i stort, när han nu väljer att vända ryggen till sitt eget livsverk? Flera av dessa frågor har som bekant redan ställts med anledning av Ulf Ekmans konversion. Men skillnaden där är förstås att det knappast är någon synd att bli katolik. Även om det är ett väldigt stort steg för en evangeliskt kristen församlingsledare.
Men nu är det inte dessa individers personliga beslut som jag vill kommentera. Vad jag vill peka på är i stället att vår tro alltid måste bygga på något mer än våra andliga ledare. Och det gäller för övrigt i lika hög grad om vi har goda eller dåliga ledare. Den vi framför allt är kallade att följa är nämligen Jesus Kristus, och vi ska bara följa våra ledares exempel i den mån som detta återspeglar vår Högste Herdes natur (jfr 1 Kor 11:1)."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar