Dagens Nyheter

10 feb. 2015

Nyhetsflödet tisdag den 10 februari

Kyrkobesök är inte detsamma som avrättning
- Erik Helmerson i Dagens Nyheter - "En ledartext i Dala-Demokraten slog i veckan årsrekord i osmaklighet. Den handlade om skolavslutningar i kyrkan och inleddes med följande formulering: ”Kristna för­fasas över att muslimska fundamentalister vill tvinga människor till islam. Men man är inte främmande för att i princip göra samma sak själva.”
”I princip”. Visserligen är det inte exakt samma sak att sjunga ”Den blomstertid” med barnen i kapellet i Härnösand som att döma en höggravid kvinna till hängning för att hon lämnar en religion. Men i princip, ändå....
För det andra innebär exempel som i DD ovan en barock relativisering av de brott som begås av extremister i islams namn. Bara de senaste månaderna har vi sett alltför många exempel. Raif Badawi i Saudiarabien piskades sedan han anklagats för att vilja lämna islam. I sista sekunden friades den dödsdömda Meriam Yahya Ibrahim i Sudan, utpekad för samma brott, tack vare starka internationella protester. IS ställer kristna i Syrien och Irak inför ett enkelt val: Konvertera till islam, betala en extraskatt, stick eller dö.
Detta tycker en av Sveriges mest anrika socialdemokratiska tidningar ”i princip” är samma sak som att hålla en skolavslutning i kyrkan.
Jag säger inte att texten är korkad. Men den består ”i princip” av samma material som förslutaren på en vinflaska."

Sahlin jämställde jihadister med abortmotståndare
- Världen idag  - "Den barnmorska i Sverige som vägrar utföra abort i Sverige är en "extrem religiös utövare", på ett principiellt liknande sätt som de människor som strider för Islamiska staten. Det menar Mona Sahlin, regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism.
Det var under en paneldebatt om religion och demokrati i Ersta kyrka förra veckan, anordnad av S:ta Katharinastiftelsen, som Mona Sahlin gjorde jämförelsen mellan samvetsömma barnmorskor och IS, eller ISIS som gruppen också kallas."

Tron på Jesus bejakas bland allt fler muslimer!
- Stanley Sjöberg på Prayer Point - "Hur är det möjligt att tusentals muslimer kommer till tro på Jesus och församlingar bildas som växer från en handfull till flera hundra och tusen medlemmar, på plats efter plats, i land efter land i Nordafrika, Mellersta Östern och ända borta i Asien? Det är inte någon ”Billy Graham” eller unik predikant. Utvecklingen sker genom enkla, vanliga men speciellt utrustade redskap som dessutom har en överraskande stor kunskap om hur Bibelns Ord ska möta Koranens folk."

Är det lönt att tro på Jesus?
- Jonas Nordén i Efter Kristus - "I tider då vi kanske ser eller upplever lite av Herrens direkta ingripanden och gärningar, i våra egna liv eller i samhället i stort, är risken stor att frågor och tvivel uppstår. Vi kan undra: Vad är det egentligen för mening med att följa Jesus? Vad har jag ut av att tro på Honom?
När vi eventuellt får sådana tankar, eller liknande, så ska vi veta att vi inte är de första som tänkt i liknande banor. Redan Predikaren ställde sig frågor av den sorten:
Kärlek eller hat – ingen människa vet vad som ligger framför henne. Allt händer lika för alla, för den rättfärdige och den ogudaktige, för den gode, den rene och den orene, för den som offrar och den som inte offrar. Det går den gode som det går syndaren, den som svär en ed på samma sätt som den som är rädd för att svära. detta är det onda i allt som händer under solen, att det går alla lika.” Predikaren 9:1b-3a
Häromdagen påmindes jag i min bibelläsning om profetens Malakis ord. Även under hans tid, liksom i vår egen, fanns det många som inte brydde sig om Herren och hans ord. Faktum är att näsan hela boken handlar om just det."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar