Dagens Nyheter

26 feb. 2015

Nyhetsflödet torsdag den 26 februari

Risk för ny massavrättning av kristna
- Dagen - "Risken att IS kommer att avrätta den assyriska gisslan som togs nyligen är stor. I onsdags kom uppgifter om att terrorgruppen skulle släppa en film med de kidnappade, som sägs ha förts till IS huvudstad Raqqa.
I Libyen halshöggs 21 kopter, allt inspelat och spritt via förövarna i Islamiska staten. Liknande scener kan inom kort komma från Syrien. CNN i onsdags gick ut med nyheten att en video var på väg att publiceras för att sätta press på Barack Obama att sluta bomba i regionen, annars kommer en gisslan på 150 assyrier att avrättas.
Mycket händer snabbt, det är svårt att få alla uppgifter bekräftade, och allvaret och osäkerheten märktes tydligt hos Assyriska riksförbundet."

Flera hundra kristna bortrövade för att dödas av ISSIS i Syrien
- Stanely Sjöberg i Prayer Point - "100-tals kristna har de här dagarna rövats bort av ”Islamiska Staten” och hotas av massaker. Idag ger media nya rapporter och det är flera hundra kristna som rövats bort. Deras hem bränns ner. Kyrkorna jämnas med marken. Det är kristna barn och vuxna, unga flickor och pojkar, kvinnor och män. De ska förnedras därför att de tror på Jesus som Guds Son. Några ska korsfästas, andra halshuggas, unga kvinnor ska bli våldtagna och några ska brännas levande. Förlåt att jag blir så detaljrik, men jag hörde berättelserna personligen av kristna armenier som var med om detta när turkarna utplånade 1,5 miljoner kristna. Vi måste försöka förstå det som händer var och en av dessa som nu ropar på Jesus om räddning."


Ren och skär antisemitism

- Ruth Nordström i Världen idag - "Förra veckan fick Sveriges Radio (SR) be om ursäkt för en hårresande fråga som ställdes i samhällsprogrammet Studio ett – till Israels ambassadör Isaac Bachman, om "judarna hade något eget ansvar för den växande antisemitismen". I internationell press uppmärksammades historien om SR av nyhetsbyrån AP, som hänvisade till att relationen mellan Israel och Sverige är spänd på grund av den svenska regeringens beslut att erkänna Palestina.
Peter Wolodarski skrev nyligen en viktig artikel i Dagens Nyheter (21 febr) om den växande antisemitismen, som har fått svenska judar att på allvar fundera över sin framtid i Sverige:
"I utsatta situationer är omgivningens reaktioner ofta avgörande. De kan utgöra skillnaden mellan uppgivenhet och hopp".
Dagen efter (22 februari) publicerar Aftonbladet en osannolik krönika av Jan Guillou där han påstår att ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, Willy Silberstein, och Paulina Neuding, chefredaktör för borgerliga magasinet Neo, ljuger när de talar om de svenska judarnas oro. "Mest sannolikt är förstås att Willy Silberstein och Paulina Neuding bara ljuger, fast med gott uppsåt. Tanken att den svenska judenheten börjat förbereda sig på flykt ur landet är inte bara hårresande. Den är en oerhörd förolämpning".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar