Dagens Nyheter

6 feb. 2015

Nyhetsflödet fredag den 6 februari

Ynkligt och oförskämt
- Alf Svensson i Dagen - "Sicken ynkedom, Jan Björklund! Du står i SVT och säger, när vårdnadsbidraget debatteras, att vi betalar dem för att inte jobba. Det är oförskämt. En parti­ledare borde vara underkunnig om att den som vårdar och ger omsorg om barn – just barnomsorg – utför ett arbete, vare sig detta sker under egen takås eller under förskolans. Med björklundskt resonemang kränks hundratusentals fäder och mödrar.
Nog tänker jag på min mamma, som gav oss fyra barn omsorg och vård. Hon fick förvisso inget vårdnadsbidrag men påstå inte att hon inte jobbade!
Och det märkliga – måhända? – var att hon alltid sa att de åren var de lyckligaste i hennes liv."

Tid för självrannsakan
- Lukas Berggren i Världen idag - "Att andliga ledare faller är inget nytt. Exemplen genom historien och i nutid är många. Makt, sex och pengar är de tre klassiska orsakerna till fall. Ingen människa är utlovad frihet från prövning och frestelser. Om vi står, trots allt det som möter oss, är det bara ett resultat av Guds stora nåd. Ändå faller människor, och även predikanter. För även predikanter är människor. Det kan vara bra att påminna sig om ibland. Vi är alla behäftade med mänsklig svaghet, oavsett vilken position Gud har satt oss i. Kanske är det också därför som Bibeln ”först av allt” uppmanar till förbön för alla i ledande ställning (1 Tim 2:1).
Det är alltid sorgligt när en människa faller. Inte minst för att våra fall ofta inte bara drabbar oss, utan också dem vi har en relation till. Det är extra sorgligt när en andlig ledare faller. Inte för att fallet i sig är värre. Synd är synd. Men för att det får så mycket större konsekvenser."

Församlingar alkoholcertifieras
- Kyrkans Tidning - "Kampanjen ”Spela roll!” uppmärksammar nästa vecka de barn som växer upp i familjer med missbruk. Organisationen Vita Nykter lyfter frågorna, bland annat genom att ”alkoholcertifiera” församlingar.
385 000 barn växer upp med vuxna som dricker för mycket, något som varje år vecka sju uppmärksammas med kampanjen Spela roll! Diakonen Anette Kyhlström är konsulent för en av arrangörerna, men hon är också verksamhetsansvarig för den kristna nykterhetsorganisationen Vita Nykter:
– Vi lyfter frågan för att det i vårt samhälle är tabu att tala om alkoholens negativa konsekvenser. Även i församlingar där det finns en så kallad alkoholpolicy, brukar det mest vara frågan om en skrivbordsprodukt. När det kommer till kritan, så skålar man ändå med alkohaltiga drycker när man ska fira något.
Vita Nykter bildades på ett möte i S:t Clara kyrka i Stockholm för att stödja engagemang för nykterhet i kyrkor, bland annat så att anhöriga till nyktra alkoholister ska känna sig trygga att ta del av kyrkornas arbete. I samband med att de man kallar De glömda barnen lyfts fram i nästa veckas kampanj, vill man särskilt peka på två initiativ. Dels en endags så kallad caseutbildning där församlingar ska få lära sig hur man bättre finns till för barn till missbrukare, där det ingår bland annat rollspel. Dels med att ”alkoholcertifiera” församlingar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar