Dagens Nyheter

25 feb. 2015

Nyhetsflödet onsdag den 25 februari

Sluta jämföra IS med Breivik
- Elisabeth Sandlund i Dagen - "Svenska muslimer måste ta sin del av ansvaret, skriver Elisabeth Sandlund..
I den processen måste rimligen muslimska ledare ha en viktig uppgift. Det framhöll professorn i islamisk teologi och filosofi, Mohammad Fazlhashemi, som intervjuades i Dagen för några veckor sedan (30 januari). Han var tydlig med att jihadisternas framfart har med islam att göra och att deras extrema tolkning av islam måste bemötas med teologiska argument, något som muslimska ledare är bäst rustade för.
Det vågar Fazlhashemi påstå, eftersom han, själv muslim, rimligen inte kan beskyllas för att vara islamofob. Men det är en etikett som skrämmer andra så till den grad att de hamnar helt snett i sin argumentation.
I den fällan gick inrikesminister Anders Ygeman (S). I söndagens Agenda fick han frågan om han håller med Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, i hennes bedömning att muslimska organisationer har ett särskilt ansvar att ta avstånd från IS. Svaret blev nej, något sådant särskilt ansvar finns inte. Det är en märklig bedömning i sig. Än märkligare är Ygemans motivering. Muslimerna har lika litet ansvar att ta avstånd från IS som kristna har ansvar för Breiviks terror, hävdade han.
Det är inte första gången som Islamiska staten och Anders Behring Breivik parallellställs, som om de på något vis vore jämförbara storheter.
Precis som Breivik står IS för ondskefulla handlingar mot oskyldiga människor. Men där slutar likheten.
IS är en sofistikerad terrororganisation med en genomtänkt plan för hur världen ska erövras som bygger hela sin existens och sin argumentation på en snedvriden tolkning av en religion och dess heliga skrift. Breivik fyller alla kriterier för att kännetecknas som en ensam galning utan koppling till vare sig kristet samfund eller Bibeln. Hans påstående att han är kristen kan inte på något rimligt vis motsvara IS anspråk på att stå för den enda sanna och riktiga tolkningen av islam."

MUF-distrikt vill införa månggifte
- Världen idag - "Moderaternas ungdomsförbund, MUF, i Skåne röstade i helgen för att driva frågan att äktenskap ska kunna ingås mellan mer än två personer.
- Precis som att man får lov att gifta sig med vem man vill, ska man också få lov att gifta sig med hur många man vill. Det är inte politikerna som avgör vilka man blir kär i, och hur många man vill gifta sig med, säger Julia Persson (M), vice ordförande i MUF Skåne, till SVT Sydnytt.
Distriktet ska nu verka för en så kallad antalsneutral äktenskapslagstiftning."

IS: Kvinnorna i fångenskap
- Expressen - "Hundratals kvinnor och barn tillfångatogs av Islamiska staten, IS, i samband med massakern runt Sinjarberget i augusti.
De flesta av dem lever fortfarande i fångenskap hos extremiströrelsen.
De som lyckats fly har vittnat om tvångsäktenskap, slavarbete och våldtäkter.
Expressens Terese Cristiansson och Martin von Krogh har följt flera yazidiska familjer i sökandet efter deras fruar, döttrar och systrar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar