Dagens Nyheter

7 feb. 2015

Nyhetsflödet lördag den 7 februari

FN: Islamiska staten korsfäster barn
- Dagen - "Islamiska staten (IS) säljer kidnappade barn som sexslavar och använder dem till att korsfästa och begrava andra barn levande, skriver en expertgrupp från FN i en rapport.
Irakiska pojkar under 18 år används allt oftare som självmordsbombare, bombtillverkare, tipsare eller mänskliga sköldar till skydd för USA-ledda bombningar, konstaterar FN:s barnrättskommitté.
– Vi är verkligen djupt bekymrade över tortyren och morden på barn, som särskilt men inte enbart riktas mot barn från olika minoriteter, säger en av kommitténs 18 experter, Renate Winter.
– Problemets omfattning är enormt."

Tommy Dahlman ny chefredaktör på Inblick
- Inblick - " Författaren, bloggaren och förkunnaren Tommy Dahlman blir ny chefredaktör för tidningen Inblick. Han tillträder sin tjänst den 9 april.
- Det här är spännande, det är en ny erfarenhet för mig som jag tror kommer i rätt tid för mig personligen. Jag hade ingen lång betänketid när erbjudandet kom, det kändes som att det var förberett, säger Tommy Dahlman.
- Den här uppgiften ligger nära det jag är som person och som jag under alla år har drivit i min förkunnande gärning, som ligger väldigt nära det opionionsbildande. Evangeliet i sig, menar jag, är opinionsbildande."

Wallström: Abbas har alltid tagit avstånd från våld
- Världen idag - "Mahmoud Abbas har alltid tydligt tagit avstånd från våld. Det hävdar utrikesminister Margot Wallström inför den palestinske ledarens Sverigebesök på tisdag. Men det är ett påstående som är långt från sanningen....
Vad utrikesdepartementet bygger slutsatsen att Abbas alltid tydligt tagit avstånd från våld på är oklart. Möjligen tar man endast del av tal han håller till en israelisk/västerländsk publik, men det kräver ingen större insats för att upptäcka att han, och hans rörelse Fatah, i andra sammanhang många gånger uppmuntrar till och hyllar våldsdåd mot judar."

Lagiskhet som grundtillstånd
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Genom synden finns de lagiska mönstren nedlagda i alla människor. Och precis som i fråga om synden kan vår inneboende lagiskhet ta sig många olika uttryck. Både som kristna och icke-kristna har vi därför att brottas med detta mångfasetterade problem.
Trots att vi som syndare står i opposition mot den helige Guden och hans vilja finns det djupt inom oss alla något som får lagen och dess krav att framstå som sanna. Alla normala människor har en känsla för rätt och fel, och även de som inte känner Herren kan i någon mening sägas ha lagen skriven i sina hjärtan (se Rom 2:14–15). I vardagligt tal är det detta vi brukar kalla för samvetet."




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar