Dagens Nyheter

22 feb. 2015

Nyhetsflödet söndag den 22 februari

Otrygg tillvaro för svenska judar
- Inblick - " Helgens attentat mot en synagoga i Köpenhamn har inneburit höjd beredskap bland svenska judiska församlingar och skolor. Det säger Ingrid Lomfors, som i april blir ny chef för Forum för levande historia.
Allt fler svenska judar känner sig otrygga, berättar Ingrid Lomfors.
Antalet anmälningar till polisen och församlingen om vandalisering och hot via brev och telefon har ökat sedan sommaren 2014. Men enligt Ingrid Lomfors är det – tyvärr – händelser som den i Köpenhamn som krävs för att få polisens och politikernas uppmärksamhet och förståelse.
– Nu verkar det som om polletten börjar trilla ned. Vi har under en längre tid påpekat att terrorismen som slår mot det öppna samhället också har som mål att krossa den judiska minoriteten. Vi ser att de två sakerna hänger ihop, och att det är viktigt för oss att vi kan dela den analysen och bli förstådda i den, säger hon."

Kovändning om momsskatt - men beslutet gäller fortfarande
- Kyrkans Tidning - "Att ideell second hand ska momsbeskattas som annan affärsverksamhet har mött bred kritik både från politiskt håll och också allmänheten. Finansminister Magdalena Andersson (S) har nu ändrat sig i frågan, men konkreta åtgärder dröjer.
Tills förra året har ideella second hand-butiker varit befriade från moms, något man menar varit en förutsättning för att dels bedriva verksamheten. Men främst för att överskottet ska kunna gå till välgörenhet.
Rikitlinjerna kommer från Skatteverket och togs fram efter en dom i högsta förvaltningsdomstolen. Beslutet har dock mött protester, till exempel 40.000 namnunderskrifter som lämnades över från Myrorna, Sveriges Stadsmissioner och Röda korset till Finansdepartementet.
Men även från politiskt håll finns brett stöd. Både från oppositionen, från Vänsterpartiet (som för en vecka sedan hotat med att enas med Alliansen), men också från Socialdemokraterna.
Senast i onsdags har finansminister Magdalena Anderson (S) sagt att man vill se en lösning och att ”den kommer till våren”.

Öppet för evangeliet i Etiopien
- Världen idag - "Den etiopiska marxistiska diktaturen föll 1991. Det ledde till att den kristna församlingen i landet växte lavinartat. Trots detta stöter kristna orga­nisationer som vill nå ut i de avlägsna områdena i landet på motstånd, men det finns ljusglimtar. Nyligen avslutades en framgångsrik kampanj i en tidigare mindre nådd stad i centrala Etiopien.
Sedan kommunistregimen föll i Etiopien i början av 1990-talet har kristendomen blivit alltmer utbredd och väckelsen spridit sig runt om i landet. Från 1-2 procent av befolkningen 1992 till över 20 procent i dag."

Tommy Dahlman kommenterar DN-artikel om Marcus Birro
- Tommy Dahlmans blogg - "Ska den väckelsekristna rörelsen i Sverige överleva finns det bara en väg att gå och det är att i liv och lära ta efter det som vi finner i den apostoliska urtiden och som vi kan läsa av i den stora apostoliska världen. Att svensk kristenhet använder sin tid åt små interna teologiska spetsfyndigheter för att så till den milda grad anpassa sig till allas tycke och smak är spika på sin egen kista. Att käbbla om vilket parti de kristna människorna ska rösta på eller inte, vad en av de mest kända kristna rösterna i Sverige får lov att skriva på en liten blogg i en liten kristen tidning och att riva upp himmel och jord när kristna förkunnare mycket tydligt tar avstånd från islam är mycket avslöjande hur den breda kristenheten i framtiden kommer att te sig. Alla dessa kännetecken på svensk kristenhet visar att vi är långt ifrån den enorma väckelse vi finner över världen. Men det finns glädjande undantag även i Sverige. Det får vi inte glömma."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar