Dagens Nyheter

28 feb. 2015

Nyhetsflödet lördag den 28 februari

Europa tycks vara på väg att tappa greppet igen
- Johanna Möllerström i Svenska Dagbladet - "Så länge USA stod utanför andra världskriget var det osäkert vilken sida som skulle vinna. Men med hjälp av de amerikanska insatser som så småningom kom fick de allierade övertaget. Majoriteten av Europas judar mördades i Förintelsen. De som trots allt räddades gjorde det tack vare USA:s insatser – åtminstone enligt den amerikanska historieskrivningen. När nu judar återigen mördas i Europa, vid attacker mot alltifrån livsmedelsaffärer till museer och konfirmationsfester, frågar sig amerikanerna om Europa håller på att tappa greppet igen."

Silberstein till Guillou: Jag är ingen lögnare
- Aftonbladet - "Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, svarar efter Jan Guillous kolumn den (22/2).
Någon månad efter mordet på fyra personer i Paris, de mördades bara för att de var judar, och exakt en vecka efter mordet på en dansk  medborgare, som mördades bara för att han var jude, påstår Jan Guillou i Aftonbladet att jag ljuger när jag påtalar att judar känner oro och att en del överväger att lämna sitt land på grund av antisemitism i Sverige.
Jan Guillous uttalande om att jag ljuger följs inte av ett enda ord för att underbygga hans tes. Det blir en tes i ett vakuum.
Jag har en fast grund för mina påståenden. De judar som säger till mig att de inte vet om de vill bo kvar här pekar bland annat på säkerhetsläget: tungt beväpnad polis, de har bland annat k-pist, vaktar synagogan. Barn och föräldrar får passera en massiv säkerhetsbarriär vid skolor och andra platser."

 Mediaprofiler ursäktar judehat
- Siewert Öholm i Världen idag - "Det har pågått länge. Och det är obehagligt. När Helena Groll ställer sin fråga (indirekta påstående) till Israels sverigeambassa­dör, Isaac Bachman, i Sveriges Radios Studio ett, om "inte judarna själva har ett ansvar för den växande antisemitismen", avslöjar det att hennes journalistik formats av fördomar, historie­löshet och ideologisk kollaps kring judarna och den nya antisemitismen. Men frågan är ingen tillfällighet.
Denna lobbyism har pågått i åratal och formats ur ett nätverk av stora närmast ikoniska megafoner, där SR är en av medspelarna, och där budskapet varit entydigt: I grunden är antisemitismen judarnas fel. Och staten Israel symboliserar hela skulden. Grolls fråga, liksom Jan Guillous vettlösa antisemitiska och Israelhatande propaganda som kolumnist i Aftonbladet, har byggts upp av att blanda samman staten Israels politik med närmast rasistiskt hat mot judar. Judar ska kritiseras, och i Guillous fall, hatas bara för att de är judar."

”Farligt att tona ner olikheterna”
- Dagen - "Man ska inte tona ned olikheter mellan religioner eller tumma på deras sanningsanspråk.
Det menar Stefan Gustavsson, som företräder en evangelikal kristen tro.
– Kontakt mellan människor är alltid bra och dialog kan man inte få för mycket av, säger Stefan Gustavsson, när han får frågan om det är helt oproblematiskt med interreligiösa samarbeten.
Sedan kommer ett mycket stort ”men”. För i grund och botten tycker han att den här utvecklingen inte är bra.
– Det som ofta ligger som en outtalad förutsättning är att man ska tona ned religionernas olikhet. Man har ofta ett fokus på människan som en religiös varelse, och man söker likheten, att vi är människor med religiösa erfarenheter. Men man analyserar och bedömer inte de olika erfarenheterna, och tar bort de stora läromässiga skillnader som finns mellan religioner.
Stefan Gustavsson tar som exempel synen på Gud, på Jesus och hur man blir frälst."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar