Dagens Nyheter

18 feb. 2015

Nyhetsflödet onsdag den 19 februari

Studio Ett ber om ursäkt för fråga till den israeliska ambassadören
- Ekots redaktionsblogg - "Israels ambassadör Isaac Bachmann var gäst i eftermiddagens Studio Ett. Han resonerade intressant om orsakerna till den växande antisemitismen, men fick en olycklig fråga om huruvida judar bär ett eget ansvar.
Vi ber oförblommerat om ursäkt för frågan. Den leder tanken fel och skuldbelägger både individer och en utsatt grupp.
Det judiska samhället har drabbats av fruktansvärd terror och har all vår sympati och allt vårt deltagande."

"Den leder tanken fel..."
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "I gårdagens Studio Ett frågade journalisten Helena Groll Israels ambassadör Isaac Bachman om judar har ett ansvar för den växande antisemitismen. Bachman svarade blixtsnabbt att han tillbakavisar frågan helt och hållet. Varför? frågade Groll. Jag tillbakavisar den, upprepade Bachman. Men varför? envisades Groll. Därför att det är som att försöka lägga en del av skulden på en kvinna som har blivit våldtagen, förklarade Israels ambassadör.
Den lyssnarstorm mot Studio Ett som följde tvingade efter bara ett par timmar de programansvariga att "oförblommerat be om ursäkt för frågan.
Helena Grolls resonemang uppstod emellertid inte i ett vakuum. Det otäcka är därför inte i första hand vad Helena Groll sa, utan att hon arbetar i ett klimat där frågeställningen tycktes rimlig. Det var inte en plötslig felsägning som fick henne att fråga Israels ambassadör om judar bär ett ansvar för den växande antisemitismen: när han vänligt men bestämt tillbakavisade frågan envisades hon flera gånger, "varför, varför, varför?" När det till slut gick upp för de programansvariga att det fortfarande finns anständiga människor i Sverige som reagerar på den här typen av resonemang gjorde man pliktskyldigt en hel pudel. "Den leder tanken fel..."

Landet Sverige som gick från ”lätt & lagom” till extremt
- Tommy Dahlmans blogg - "Den nya kartläggningen av världsbefolkningens värderingar visar att vi svenskar är långt ifrån lagom – vi är faktiskt ett av världens mest extrema länder.
Det är organisationen World Values Survey som granskat värderingar och åsikter världen över och sammanställt dem. Och den senaste mätningen visar att Sverige sticker ut – riktigt rejält.
Den som har vädrat sig i debattluften under de senaste åren blir nog föga förvånad över dessa nya rön. I Sverige är det nämligen helt acceptabelt att kalla någon för ”rasist” om man problematiserar invandringsvolymer. I den övriga världen är det förhållningssättet till själva diskussionen som uppfattas ”extremt”. I Sverige är det ”all in” att tillvita begrepp som ”högerextrem” på dem som ifrågasätter de höga aborttalen. I den övriga världen anser man att Sveriges 1,3 miljoner lagligt aborterade foster sedan 1975 är det exeptionella och inte de som vill diskutera abortlagstiftningen. I Sverige är det fullt normalt att i alla medier benämna alla som vill diskutera frågor och tvivel kring homosexuellas rätt till barnadoption för ”homofober”. Medan det på de flesta kontinenter i världen anses extremt att barn inte ska få ha både mamma och pappa. I Sverige är det en kungens gata för alla att kalla de, som citerar med oro forskningen som bekräftar att år 2030 består EU s huvudstad Bryssel av en muslimsk majoritet och att det i Sverige vid samma tidpunkt finns 1 miljon muslimer, för islamofober. Medan den undersökning som jag refererar till hävdar att det är vår naiva inställning till utvecklingen som är extrem."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar