Dagens Nyheter

14 feb. 2015

Nyhetsflödet lördag den 14 februari

Traditionella äktenskapet för barnens bästa
- SEA:s hemsida - "Det traditionella äktenskapet mellan en man och en kvinna gynnar
både paret och deras barn såväl emotionellt, existentiellt, intellektuellt som ekonomiskt. Det visar flera färska studier. Det är angeläget att äktenskapet lyfts fram i Sveriges församlingar om och om igen, skriver Jacob Rudolfsson tillsammans med andra skribenter inför Äktenskapets dag 15 februari."

Familjen – den mest grundläggande enheten
- Ola Nilsson i Världen idag - "Från att i den inledande delen av denna serie (9 februari) ha gett ett teologiskt perspektiv, kan vi från FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna hämta en samhällsgrundande definition. Den säger: "Familjen är den naturliga och grundläggande enheten i samhället och har rätt till samhällets och statens skydd." Tidigare säger deklarationen att denna familj har sitt ursprung i äktenskapet mellan man och kvinna: "Fullvuxna män och kvinnor har rätt att utan någon inskränkning med avseende på ras, nationalitet eller religion ingå äktenskap och bilda familj."
När vi föds, kastas vi alltså inte ut i ett tillstånd av radikal individualism, enligt deklarationen, utan föds in i den mest grundläggande samhörigheten: familjen. Samtidigt som vi blir till som individer, blir vi alltså till som medlemmar i en familj – och i förlängningen i samhället.
Samhället bygger alltså inte på individen utan på familjen som minsta, grundläggande enhet. Bara där finns förutsättningen för att bilda, expandera och föra ett samhälle vidare. Inom familjen löses det mesta av välfärden, och först när egna resurser inte räcker till vänder den sig utåt – först till släkt, vänner och grannskapet – därefter till samhället i stort.

Antalet kristna ökar
- Tommy Dahlmans blogg - "Den kristna kyrkan är den mest förföljda grupp av människor i hela världen. Trots detta, eller kanske på grund av detta växer den kristna rörelsen snabbare än någon annan folkrörelse.
Ett annat exempel är vad som sker i den muslimska världen. I Indonesien med över 238 miljoner invånare är nationen världens fjärde folkrikaste land och har världens största muslimska befolkning Där pågår det en fantastisk väckelse. Cirka 15 % av befolkningen har nu anslutis sig till evangeliska karismatiska församlingar. Den muslimska regeringen vägrar numera att ge ut offentlig statistik på grund av den växande karismatiska rörelsen skriver Daniel Meyer. Antalet muslimer som blivit kristna i den muslimska världen från Muhammeds död år 632 till år 1980 är färre än de muslimer som blivit kristna från 1980 till 2014."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar