Dagens Nyheter

2 feb. 2015

Nyhetsflödet tisdag den 3 februari

Lyft blicken, världen står i lågor
- Marcus Birro i Världen idag - "Vi kristna hör ihop. Jag tror det är en tanke som de flesta av oss troende ärar och håller med om. Men det tycks, liksom inom de flesta instanser och institutioner i Sverige just nu, finnas ett rejält glapp mellan toppen och basen.
När jag talar med enskilda kristna är det flesta uppriktigt och rättmätigt upprörda över det mördande, det skövlande och det fasansfulla som våra kristna syskon får utstå i stora delar av världen (med fokus på Mellanöstern) just nu.
Men ju högre upp man trask­ar inom vissa delar av svensk kristenhet, desto tunnare blir kritiken och ju blekare blir engagemanget.
Svenska kyrkan är svensk kristenhets största flaggskepp. Också de som inte tror har en relation till Svenska kyrkan. Oavsett vilka andra församlingar och samfund vi hör hemma i så har valen och inriktningen som Svenska kyrkan väljer, betydelse för oss som kristna.
Därför är det så beklämmande att de inte verkar dra en enda lans för våra kristna syskon i världen. På deras hemsida finns ingenting att läsa om att kristna är den religiösa grupp som är mest förföljd i världen.
Det handlar om samerna, om Tanzania, om romerna, om palestinierna (väldigt mycket handlar om palestinierna och där ryms också en politisk unken Israel-kritik) och det handlar givetvis om klimatet och om hbtq ..."

Helle Klein! Hat och rasism gör lika ont om det kommer från vänster.
- Tommy Dahlmans blogg - "Den massiva islamistiska terrorutvecklingen över världen frestar en och annan att ta till sloganartad vänsterpropaganda. Helle Klein predikade i Paris igår och det är kristallklart att hon använde predikostolen till ett politiskt manifest.
Hatet kommer enligt Helle enbart från höger. I vänsterns spår följer tydligen enligt henne bara fred och demokrati. Att historien berättar något annat verkar vara ovidkommande. Det odemokratiska tyranniet har historiskt sett alltid svängt vänster. Det är regel hellre än undantag att det är diktaturer och inte demokratier som startar krig. Vi betalar fortfarande av på notan efter folkmorden under 1900-talet. Historiskt sett kommer vi alltid ha med oss släptåget från vänsterns ideologiska rötter där bland annat Sovjetunionen och Kina toppar skövlandet av liv. Vi talar nu om 110 miljoner mördade människor. Slaktade i kommunismens namn!
Men vänsterretoriken innebär även en frånvaro av respekt för den personliga självständigheten, de demokratiska rättigheterna och den kristna trons värderingar."
(Helle Kleins predikan kan du kan läsa HÄR)

Föräldrar rasar mot bibelundervisning
- Thomas Manfredh i Dagen - "Bibeläventyret är en satsning från Svenska bibelsällskapet där man lär svenska skolelever om Bibeln och kristendomen. Undervisningen sker bland annat genom dramatisering av bibelberättelser i Gamla och Nya testamentet.
Kristinelundsskolan i Östhammar är en av de skolor som anlitar Bibeläventyret. Men nu har föräldrar reagerat mot undervisningen, som de menar rimmar illa med att skolan ska vara icke-konfessionell.
Men skolans rektor Sakarias Åkerman säger till unt.se att det inte rör sig om något slags missionerande och förklarar att avsikten inte är att dra in barnen i någon kyrklig verksamhet.
- Bibeläventyret är ett informationsprogram som finns på flera skolor i kommunen. Lärarna har goda kunskaper, men om vi kan få in någon med mer kunskap är det bra, säger han till tidningen."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar