Dagens Nyheter

16 feb. 2015

Nyhetsflödet måndag den 16 februari

Alltid någon jude som ska förintas, i varje terrorattentat
- Tommy Dahlmans blogg - "Ett attentat ska tydligen alltid drabba judar. Nu har det hänt igen. Denna gången i Skandinavien. Ett terrordåd i Köpenhamn var tvunget att kräva ännu en jude.
På frågan, i det extrainsatta programmet Agenda ikväll, fick statsministern frågan vad vi konkret ska göra åt den tilltagande antisemitismen i Sverige. Svaret som tydligen stod överst på statsministerns dagordning var: En manifestation!
Antisemitismen har en lång historik. Vi skulle kunna tala länge om den europeiska kolonialismen, arabnationalismen och Nazitysklands demonpropaganda mot det judiska folket. Men kraften i antisemitismen stärktes framför allt efter Israels bildande 1948. Den därefter fortgående israelisk-palestinska konflikten har givit näring till antisemitism och exploateras för att sprida hat och fördomar mot judar....
Till de antisemitiska bilder som emellanåt förekommer i debatten om Israel hör bland annat antisioinismen som förvägrar judar rätten till politiskt självbestämmande och kräver staten Israels utplåning. Ett annat antisemitiskt tecken är synsättet som framställer Israel som huvudorsak till många av de världsproblem och konflikter som råder.
Sällan har en svensk regerings ställningstagande för ett palestina och dess terrorledande regim som önskar utplåna Israel och fösa alla judar likt kreatur ner i havet uppfattats så malplacerat som ikväll."

Netanyahu vänder sig till Europas judar
- Dagen - "Efter terroattentaten i Paris, där bland annat en judisk butik attackerades, gjorde Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ett omtalat uttalande riktat till Frankrikes judar. Hans budskap var att Israel var deras riktiga hem.
Nu gör han det igen, efter attentatet i Köpenhamn i helgen, där den judiske säkerhetsvakten Dan Uzan sköts ihjäl utanför en synagoga kommer Israels premiärminister med ett liknande utspel. Inne i synagogan pågick en bat mitzva, och omkring åttio personer ska ha funnits inne i den judiska heliga byggnaden.
- Judar behöver skydd var de än befinner sig, men vi säger till er, Israel är ert hem, sa Benjamin Netanyahu."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar