Dagens Nyheter

3 feb. 2015

Nyhetsflödet onsdag den 4 februari

Golanhöjderna nära att dras in i kriget
- Dagen - "Spänningen stiger på Golanhöjderna. Israel riskerar att dras in i det syriska inbördeskriget efter en rad blodiga incidenter den senaste tiden. – Bomberna faller allt närmare, vi är mycket oroliga, säger Hassan Safadi, syrisk drus som bor nära gränsen.
Snön täcker det mäktiga Hermonberget, som ligger precis på gränsen mellan Syrien och de av Israel ockuperade Golanhöjderna – som erövrades från Syrien i sexdagarskriget 1967.
Det är den värsta upptrappningen i området sedan Libanonkriget sommaren 2006 – och ökar risken för en ny konfrontation mellan Israel och den libanesiska islamistgruppen Hizbollah, som i dag också är mycket aktiv på regimens sida i inbördeskriget i Syrien.
Läget kompliceras av att styrkor från al-Qaida och Islamiska staten (IS) – bittra fiender både till Hizbollah och den syriska regimen och till Israel – nu behärskar större delen av gränsområdet i Syrien."

Drömmen om en kristen enhetskultur är förbi
- Stefan Gustavssn i Världen idag - "Sverige är historiskt ett kristet land. Liksom andra europeiska länder har vi rötterna i den judiskt-kristna världsbilden, med dess syn på världen, människan och Gud.
Vi skördar fortfarande oerhört goda frukter från det rotsystemet, även om sekulariseringens motorsågar kapat många av rötterna.
Hur blev Sverige kristet? Genom att evangeliet om Jesus Kristus nådde våra breddgrader. De första kontakterna kom via handel och kristna slavar som vikingarna förde hit. Sedan skedde det mer organiserat genom att munken Ansgar och hans medhjälpare Witmar sändes till Birka för att förkunna evangeliet. Där startade de en församling år 829. En av församlingsmedlemmarna var en hövitsman i staden vid namn Herigar – den första namngivne svensken som blev kristen. Så spreds den nya tron och kom gradvis att under mer än tusen år dominera vår kultur.
I dag tappar den kristna tron mark och i stället ser vi sekulära livsåskådningar breda ut sig. Genom de många nya svenskarna växer också muslimsk tro. Samtidigt befinner sig nog majoriteten av befolkningen i ett omedvetet ingenmansland när det gäller livsåskådning och tro."

Ska vi godta att en statsminister ljuger?
- Svenska Dagbladet Brännpunkt - "Nu, två månader efter statsministerns löfte att avgå om hans budget föll, sitter han ännu kvar på sin post. Det är tid att ställa frågan om det är acceptabelt att Sveriges statsminister farit med osanning, att han ljugit, skriver Aron Modig (KD) och Tuve Skånberg (KD).
Vid flera tillfällen i november och december förra året uttalade sig statsminister Stefan Löfven (S) om att han och regeringen skulle avgå om allianspartiernas budget skulle vinna i budgetomröstningen den 3 december. ”Det är så här, att vi kommer inte sitta och regera på någon annans budget. Det kommer vi inte att göra”, sa han i Aftonbladet i mitten av november och ett par veckor senare, dagen före budgetomröstningen, var han ännu tydligare i samma tidning: ”Jag kommer inte att sitta kvar om Alliansens budget vinner. Det vore rent korkat att göra annat”.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar