Dagens Nyheter

8 feb. 2015

Nyhetsflödet måndag den 9 februari

Psalm om muslimsk fundamentalism
- Maria Ludvigsson i Svenska Dagbladet - "I onsdags skrev Lennart Götesson en ganska förvirrad ledartext i Dala-Demokraten. Hans poäng var att Sveriges riksdag inte är mycket bättre än muslimska fundamentalister eftersom den har beslutat att tillåta de skolor som så vill hålla sina avslutningar i kyrkor liksom att det samtidigt går bra att stämma upp i valfri sång ur den svenska psalmboken. Jo visst, han skriver så. ”Kristna förfasas över att muslimska fundamentalister vill tvinga människor till islam. Men man är inte främmande för att i princip göra samma sak själva.” Låt oss för en stund ta skribenten på allvar, och ställa frågan om han verkligen gör ett rimligt påstående? Götessons utgångspunkt är att kyrkobesök med psalmsång går att likna vid tvångskristnande.
Mycket kan sägas om våra kyrkor liksom om kyrkoherdarna och prästerna som verkar där, men deras fallenhet att frälsa den som råkar titta förbi är i detta fall vida överdriven. Det är snarare brist på vilja att fånga skolbarns intresse för det kristna budskapet som är alarmerande. Inte sällan har kyrkor och präster gärna ställt upp med ”lokal” för diverse högtider och samtidigt lovat att inte säga ett ord om lokalens religiösa koppling. En form av omvänd fundamentalism, skulle man kunna säga."

Antisemitismen - igen 2015
- Lisa Abramowicz i Världen idag - "Januari var en mycket tung månad i Europa, särskilt för dess judiska befolkning. Terror­attackerna i Paris och antisemitismens framfart bidrog till att göra den 70-åriga minneshögtiden av Förintelsen den 27 januari extra svår. Förintelsen är en avgörande händelse i Europas historia. Men hur mycket har Europas folk tagit den till sig? Det gäller synen på judar historiskt och i dag, två generationer efter Förintelsen, då två tredje­delar av den europeiska judenheten mördades i historiens största och mest systematiskt utförda folkmord. Det gäller också utsatt­heten hos en liten sårbar minoritet, som trots över tusen år i Europa ändå betraktas som främlingar."

Jesus är varken vänster eller höger
- Tommy Dahlmans blogg - "Hur ska vi då förhålla oss till de som resonerar så här: ”Jag röstar bara på politiker som är kristna”. Jag menar att det är ett tankefel. Varför? Därför att man kan vara kristen på olika sätt och kristen tro kan leda till olika politiska uppfattningar. Den så kallade ”kristna rösten” inom den politiska världen är således inte bara en, utan flera. Och det är helt uppenbart att en del av dessa ”kristna röster” vill ha en politik som jag inte kan ställa mig bakom.
Personligen röstar jag inte på partier som genom historien har bedrivit en klappjakt på kristen tro eller på politiker som i nutid hånar kristna värderingar. Jag röstar heller inte på tokpartier. Jag tror att kristna församlingar och deras pastorer i fortsättningen ska låta medlemmarna i församlingarna få göra sina egna politiska vägval utan påverkan. Det finns inte bara EN kristen röst, ETT kristet parti eller EN kristen politisk väg ty Jesus är nämligen varken höger eller vänster. Jesus tillhör inte någon som helst jordisk ideologi. Hur många eller få likheter det än kan tänkas finnas."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar