Dagens Nyheter

1 feb. 2015

Nyhetsflödet söndag den 1 februari

Sverige ska ställa krav på Palestina
- Dagen - "Den svenska regeringen, vars första utrikespolitiska beslut var att erkänna Palestina, tänker ställa krav på palestinierna när president Mahmud Abbas besöker Stockholm den 10 februari.
-Det är det vi ska använda vår relation till, och president Abbas kommer ju på besök till Sverige. Då ska vi se till att använda den möjligheten att förbereda för en återupptagen fredsprocess, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till Ekot.
Enligt Wallström är de grundläggande kraven att "avstå från våldshandlingar och att arbeta på alla sätt konstruktivt".

Abbas kommer till Sverige
- Världen idag - "Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kommer till Sverige 10 februari, och då ska regeringen kräva att palestinierna avstår från våldshandlingar. Det säger utrikesminister Margot Wallström till Ekot. Abbas kommer vid Sverigebesöket även att träffa kungen samt ärkebiskop Antje Jackelén.
När S-MP-regeringen tillträdde efter valsegern i höstas var det första utrikespolitiska beslutet att erkänna Palestina som självständig stat. Det var ett kontroversiellt beslut som ifrågasattes av USA, och som kraftigt försämrat Sveriges relation till Israel – som också nyligen stoppade utrikesminister Margot Wallström från att besöka landet. Nu har regeringen bjudit in den palestinske presidenten Mahmoud Abbas till Sverige 10 februari, meddelar utrikesdepartementet, och då ska Sverige ställa krav på honom, utlovar utrikesministern."

Tragik på Söder
- Åke Hällzon Hemmets Vän - "I veckan berättade Dagens Nyheter att hugade spekulanter nu kan köpa sig en egen kyrka – mitt på Södermalm i Stockholm. ”Vad sägs om en lokalyta på 575 kvadratmeter i en fastighet, uppförd i nygotisk stil år 1876? Åtta parkeringsplatser och orgel ingår.”, skriver tidningen. Kyrkan ifråga är S:t Paulskyrkan, även känd som S:t Pauls kapell på Mariatorget, nu ute till försäljning. Den säljs till högstbjudande. Församlingen är en metodistkyrka, numera del av Equmeniakyrkan. En möjlig köpare tror mäklaren är en saluhall eller större klädkedja. Bara marken lär värderas till över 30 miljoner.
Såväl försäljning som tidningsartikel är tragisk. Närmast triumfatoriskt berättar församlingens ordförande Bo Berglund att nu är man bara nio aktiva medlemmar kvar. ”Det säger sig självt att det tar slut till slut”, säger Berglund till DN. De behöver inte kyrkan längre, den ska säljas och pengarna skänkas bort."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar