Dagens Nyheter

15 maj 2015

Nyhetsflödet fredag den 15 maj

Äktenskapets höghet
- Tommy Dahlman i Inblick - "Det moderna och sekulariserade samhället har flera urholkande effekter på människans liv. Äktenskapet är ett sådant område. I Sverige anser allt fler att äktenskapet är något överspelat och gammaldags. Och inte bara det. Många betraktar det som en slit och släng-vara.
När detta är sagt är det ytterst viktigt att påpeka att den värsta smärtan och de djupaste kvalen har de som genomgår en skilsmässan och inte vi som bevittnar separationen. Vi ska därför vara återhållsamma med förnumstiga tillrättavisningar, då vi mycket sällan vet något om bakgrunden.
Vi ska hellre respektera de samtal som har förts med rådgivare och vila tryggt i att det finns människor som vet bättre än oss själva och sedan be för de som står mitt i krisen...."

Barn har rätt till religion
- Sex Fellows vid Claphaminstitutet skriver i Hemmets Vän - "Förbundet Humanisterna driver just nu en annonskampanj som uppmärksammats i den offentliga debatten, vilket rimligen är just det som förbundet hoppats på. Kampanjen handlar om att barn bör skyddas från religion. Det är dock tämligen otydligt exakt vad kampanjen faktiskt vill föreslå, och Christer Sturmarks förklaringar i medier har inte heller gjort saken helt klar.
Humanisternas annons förkunnar att barn själva ska ges möjlighet att välja vad de ska tro på, vilket är en inställning som i princip alla, inklusive kristna håller med om. Men Humanisterna gör därefter det märkliga tankesprånget till att slå fast ”att stämpla barn med en viss livsåskådning är en kränkning av dem som individer”.
Att ”kränka” någon är i svenska språket ett mycket starkt begrepp som i Svenska Akademiens Ordlista i den här betydelsen definieras som ”våldföra sig på”. Humanisterna må tycka hur illa som helst om kristendomen eller vilken annan religion som helst, men att jämställa en normal, harmonisk uppväxt med söndagsskola, Barnens Bibel och Gud som haver med att våldföra sig på ett barn går över alla rimliga gränser."

Ulf Bjereld hoppar på Ship to Gaza
- Dagen - "Den blivande ordföranden för Socialdemokrater för tro och solidaritet, Ulf Bjereld, hoppar i dag på aktivistfartyget Ship to Gaza för en kortare båttur....
Israel försvarar blockaden av Gaza som ett sätt att hindra vapentillförseln till Hamas, och har tidigare försökt få Ship to Gaza att angöra israeliska hamnar som Ashdod eller Ashkelon. Detta för att kontrollera lasten och sedan vidarebefordra den till mottagarna i Gaza.
Lisa Abramowicz, generalsekreterare för organisationen Svensk Israel-information är kritisk till att en blivande ordförande för troende socialdemokrater deltar i en sådan här manifestation.
– Jag tycker att det är omdömeslöst, eftersom den så kallade blockaden är långt ifrån total. Det förs redan in stora mängder varor varje dag från Israel till Gaza.
– Men det är klart att Israel vill försäkra sig om att inte vapen smugglas in från havet, och det har de enligt FN rätt att göra, säger hon.
Hon menar också att troende socialdemokrater alltid har udden riktad mot Israel och inte mot Egypten som också håller Gaza i blockad."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar