Dagens Nyheter

16 maj 2015

Nyhetsflödet lördag den 16 maj

Bli stilla inför sommaren
- Per Danielsson i Hemmets Vän - "När folkväckelsen bröt fram i Sverige från 1850-talet möttes man i stugorna kring Ordet. En grund lades som gjorde människor i Sverige till ”läsare”. På egen hand och tillsammans med andra sökte man Guds väg i Ordet. Det blev grunden till en väckelse som förändrade hela Sverige, som stoppade det förödande alkoholmissbruket och som gav myndighet och frimodighet åt människor att bli demokratins härförare och budbärare för ett mer rättfärdigt samhälle där alla människors lika värde fick verklig betydelse.
Låt Ordet få genomlysa dig. Låt den helige Ande med under och tecken få leda dig till en intim gudsgemenskap där ord blir handling. Då kan den här sommaren innebära något helt nytt. Men det är upp till dig och mig! För Gud har redan genom Jesus och den helige Ande bestämt sig för vad han vill göra i våra liv. Tillåter vi honom att få sin vilja fram?"

Farligast vara kristen på flykten mot Europa
- Dagen - "Kristna bekännare är värst utsatta bland de tusentals flyktingar som är fångna i Libyen i händerna på människosmugglare och kriminella grupper. Detta enligt en ny rapport från Amnesty.
Rapporten har gjort omvärlden uppmärksam på att det inte bara är i överfyllda båtar som flyktingarna utsätts för faror. I Libyen hålls de fångna av smugglare och misshandlas i väntan på att de ska förmå anhöriga att betala lösensummor. Många vittnar också om hur kvinnor systematisk våldtas i fångenskapen....
Särskilt utsatta är kristna, enligt Amnesty. ”Libyen är ett land dit kristna inte borde komma. Om du talar om att du är kristen får du problem”, säger en nigeriansk man.
Rapporten berättar att kristna migranter från Nigeria, Etiopien och Egypten utsätts för övergrepp, somliga dödas eller trakasseras utifrån sin religion. De kidnappas, torteras, utsätts för stöld och fysisk misshandel av kriminella gäng och människosmugglare. Till detta kommer övergrepp som begås av väpnade grupper som IS och Ansar al-Sharia. Även flyktingar som hålls i förvar av myndigheterna utsätts för tortyr och misshandel på grund av sin religion."

Israels nya regering rullar upp ärmarna
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Nästan två månader efter valet avlade till slut ministrarna i Israels nya regering ämbetseden sent igår kväll. Förhandlingarna pågick in i det sista, och precis som i mars 2013 var det premiärminister Binyamin Netanyahus egna partikollegor som var de sista att låta sig övertygas att godkänna ministerfördelningen. För att minimera missnöjet i sin regeringskoalition tvingades Netanyahu dessutom utöka antalet ministerposter från det lagstadgade 18 till 23, ett beslut som godkändes efter en omröstning i Knesset tidigare i veckan men som har mött mycket hård kritik från oppositionspartierna. Två av ministrarna i den nya regeringen är dessutom så kallade ministrar utan portfölj, dvs ministrar till namnet men utan ansvar för ett specifikt ministerium. Detta kommer naturligtvis att kosta de israeliska skattebetalarna en massa pengar i onödan."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar