Dagens Nyheter

22 maj 2015

Nyhetsflödet fredag den 22 maj

Vi g(r)illar olika
- Siewert Öholm i Världen idag - "I landet Lagom får vi i alla fall grilla olika. Det stör ingen. Det sätter inga andra ideologier i fara. Det hyllar bara oss själva och våra magar. Coop insåg att nu är det bara grillköttet kvar där vi inte behöver ställa in oss i åsiktsledet. Fläskfilé, lamm, revbensspjäll eller falukorv. Här får vi avvika. Här får vi tycka själva. (Om inte MP snart förbjudit både grillkolen och köttet) Att vi ska gilla olika har ju svenskarna tagit till sig som  slogan och självskriven moralisk attityd. Värre blir det genast om vi skulle vilja se lite seriösare på tillvaron, eller fundera hur olika de är som  vi klarar av att gilla.
När drottningen skulle tala om trafficing tillsammans med internationellt erkända Provita vid ett seminarium på Uppsala Universitet nyligen, stoppades arrangemanget därför att en av arrangörerna, Provita, med juristen Ruth Nordström, stämplades som olämplig på grund av att hon vare sig gillar trafficing eller aborter.
Två tankar i huvudet samtidigt blir för olika. Feministmaffian klarar bara likhet med en tanke. De lyckades också skrämma bort drottningen från seminariet i Uppsala, men hon mottogs i stället i Rom av påve Franciskus i Vatikanen tillsammans med Svenske Biståndsministern Isabella Lövin i exakt samma fråga. Det som var för olika för att umgås med i Uppsala, blev prestige och ett alldeles gemensamt intresse i Rom. Franciskus gillar inte heller aborter särskilt mycket."

Tystnad kring förföljelse av kristna
- Annika Borg i Hemmets Vän - "Men nu knackar attentaten mot kristna också på Europas dörr. Under förra veckan avvärjdes ett massmord på kristna i två kyrkor i Frankrike. Och ett tjugotal personer med kopplingar till al-Qaida greps med stora vapenarsenaler då de planerade att självmordsbomba i Vatikanstaten: alltså den plats som på många sätt är kristendomens centrum. Det senare renderade inte stort mer än en notis (!) i våra tidningar. Men i själva verket är detta alarmerande. Ska Peterskyrkan behöva sprängas i luften innan den välmenande, irrationella och av skuld invirade västvärlden förstår att kristna är i farozonen? Något de/vi varit länge i Mellanöstern, men nu även är på våra egna gator.
Säpo, forskare och kunniga journalister har tidigare identifierat två grupper som är i högriskzonen att utsättas för terror-attentat: judar och platser med judisk anknytning som skolor och synagogor samt tidningsredaktioner. Nu finns en tredje: kristna i Europa. Det är verkligheten.
Frankrikes premiärminister Manuel Valls sa i radiointervju: ”Aldrig har hotet varit så påtagligt som idag. I vår historia har vi inte någon gång varit konfronterade med en sådan här typ av terrorism.” Och vad säger våra politiker av olika kulörer? Ingenting. Det är knäpptyst. Tar någon ansvar? Har någon riktig koll på det här? Att som medborgare behöva ställa sig dessa frågor börjar bli allvarligt på riktigt."

Livets ord har köpt ut Robert Ekh från pensionsavtal
- Dagen - "Uppgörelserna med de två tidigare anställda är hemliga. Livets ord vill inte berätta vilka ekonomiska belopp det handlar om.
Robert Ekh fråntogs sin pastorstjänst i februari i år då det uppdagats att han haft ett utomäktenskapligt förhållande. Han lämnade strax därefter Sverige och bosatte sig utomlands och har inte velat kommentera fallet.
Robert Ekh var en av grundarna av Livets ord. I höstas avslöjades att han och övriga grundare, bland andra Ulf Ekman, hade mycket förmånliga pensionsavtal. I samband med uppmärksamheten avsade sig de övriga inblandade sina förmåner, men inte Robert Ekh. Men nu har alltså en uppgörelse nåtts."

Ledarskap före och efter Pingstdagen
- Tommy Dahlman i Inblick - "Få områden har så många åsikter cirkulerandes runt sig som frågan om ledarskap. Hela den västerländska kulturen brottas med ledarskapets identitet. Ledarskap är visionärt och risktagande. Inte många vill vara eller göra detta. Priset att betala kan bli högt, i form av ensamhet, antagonism och förtal. Ledarskap är inte ett uppdrag för vem som helst. Uppgiften är otacksam och tung. Och långt ifrån alla vill eller trivs med att leva ett sådant liv."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar