Dagens Nyheter

17 maj 2015

Nyhetsflödet måndag den 18 maj

Analys av svensk kristenhet
- Stefan Swärds blogg - "Vi som har ett starkt engagemang för svensk kristenhet och tror på kristendomens framtid i Sverige, vi möter ständigt fakta som inte är uppmuntrande.

Såg på Twitter idag två nya siffror, som återigen bekräftar bilden av svensk kristenhet som ett sjunkande skepp. Antalet besökare i Svenska kyrkans huvudgudstjänster har sjunkit från 9,1 miljoner 1990 till 4,3 miljoner idag. Då ska man tänka på att siffran 1990 var all-time-low, med ett antal decennier av krympande gudstjänstbesökare i Svenska kyrkan. En annan nyhet som jag såg på Twitter idag var att Equmeniakyrkan tappat 1500 medlemmar senaste året, vilket är en dramatisk minskning.
Siffrorna är ju katastrofala och jag saknar profetisk krisanalys inte minst från berörda kyrkoledningar, det saknas i alltför stor utsträckning både krismedvetande och förmåga att säga vad som behöver göras. Jag tror att grundproblemet är rent andligt, det handlar om att Gud inte välsignar vår verksamhet. Då kan vi arbeta oss trötta med det som är fåfängt och förgängligt, det är bara Andens fräscha genombrott som ger kyrkan liv och växt. Och när detta saknas leder det till de siffror som statistiken visar. Tilltron till Guds rena ord, och dess predikan i Andens kraft, och att Guds folk lever i omvändelse och aktivt söker Guds vilja i alla avseenden – det är förutsättningar.
Tänk om alla diskussions- och samtalsmöten som just nu pågår i svensk kristenhet kunde ersättas av bönemöten. Att profetiskt fånga in hur Gud ser på läget är oändligt mycket viktigare än våra ändlösa diskussioner där våra olika uppfattningar bryts och ventileras."

Fastare ordningar ska stävja sönderpratade gudstjänster
- Torsten Åhman, recension i Sändaren - "Red. Robert Eriksson, Joel Halldorf, Åsa Molin "Söndag - gudstjänst i en ny tid" (Libris förlag)
Att den frikyrkliga gudstjänsten befinner sig i kris är uppenbart. Bokförlaget Libris har påpassligt gett ut en bok i ämnet, Söndag — gudstjänst i en ny tid. Det är en grupp teologer, lärare och pastorer från olika samfund som skriver. Gemensamt för dem är ett likartat synsätt på vad en gudstjänst är och hur den ska utformas. Med tanke på alla de synpunkter som kommit fram i den aktuella diskussionen måste boken emellertid ses som en partsinlaga. En ambitiöst sådan med mycket kärlek till saken och rader av värdefulla insikter. En kort recension kan bara spegla en del övergripande tankar och måste oundvikligen också bli ett inlägg i det aktuella samtalet.
Genomgående finns önskemål om fastare ordningar. ”Folkligheten kan slå över i ytliga, sönderpratade gudstjänster.” Detta ska stävjas, menar man, med mer av formulerade böner, symbolhandlingar och en striktare ordning. Jag tror de flesta av oss håller med även om vi inser att en förändring i stil inte räcker. Och att det motsatta diket med välformade liturgier, gudstjänstkläder och färger i exakt ordning, korrekt utförda symbolhandlingar och en lågmäld förkunnelse möter inte heller självklart behovet hos gudslängtande människor."

Kommer människor till tro i Svenska kyrkan?
- Jonas Nordén i Efter Kristus - "Svenska kyrkan gör så otroligt mycket bra i Sverige och utomlands. Bara de senaste veckorna har jag läst om nödhjälp till de drabbade i Nepal, stort engagemang för klimatfrågorna och rättvisemärkta produkter, insatser som ger hemlösa tak över huvudet, fastekampanjen som drog in över 33 miljoner kronor, uppmärksammande av förintelsen, körer, konfirmandarbete, sjukhuskyrkans betydelsefulla arbete och satsning mot droger på Valborg, för att nämna några exempel. Allt detta är ju otroligt bra och viktigt!
Men – hur kan det komma sig att jag aldrig (jag vet att man aldrig ska skriva aldrig – men jag upplever det som aldrig) får rapporter från min Svenska kyrka om det som faktiskt är kyrkans absolut viktigaste uppdrag; att människor ska komma till tro på Jesus Kristus? Är det så att det inte rapporteras om det, eller är det så att det inte sker? Om det är det senare, vilket tyvärr statistiken pekar på, så måste vi ju fråga oss själva: Vad håller vi som kyrka på med?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar