Dagens Nyheter

6 maj 2015

Nyhetsflödet onsdag den 6 maj

Kritiserade läkaren som inte ville vårda kristna talar ut
- Dagen - "Dagen har tidigare skrivit om verksamhetschefen som hamnade i rejält blåsväder efter ett uttalande på Facebook om att han ”vägrade vårda kristna”. Det var efter att KD:s partiledare Ebba Bush Thor gjort ett uttalande om att vårdpersonal borde ges rätt att vägra utföra aborter som läkaren kontrade med sitt uttalande.
Nu slutar han på egen begäran sin tjänst som verksamhetschef, uttalandet blev för provocerande....
En hel del har dock hunnit bli upprörda och provocerade av Johannessons uttalande, bland annat en kollega på samma arbetsplats, överläkare Martin Carlsson.
”Han borde beakta att hans roll är att möta patienternas behov och jag tycker han borde tona ned sitt eget behov av att synas och märkas”, skriver han på debattplats i Barometern.
Han menar vidare att Johannessons uttalanden ”riskerar att skada förtroendet för läkare som grupp och för sjukvården i Kalmar.”
De utmanande kommentarerna har även lett till en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen och polisen. Det är en pensionerad sjuksköterska från Mörlunda, Manja Waltman, som gjort de båda anmälningarna.
– Jag har haft en dialog med DO och anmäler hela länssjukhuset som inte agerat när deras läkare utesluter en hel grupp människor från vården, säger hon till Östra Småland."

Nagelbitande koalitionsförhandlingar
- Paul Widén i Nyheter från Istael - "Bara två dagar återstår nu av den förlängda tidsfristen innan Binyamin Netanyahu måste presentera sin nya koalitionsregering. Förhandlingarna tog en dramatisk vändning igår kväll när det sekulära högerpartiet Yisrael Beitenus partiledare Avigdor Liberman förklarade att han avgår som utrikesminister och inte tänker ge sitt stöd till Netanyahu. Liberman framförde hård kritik mot de koalitionsavtal som redan ingåtts med bland annat det ashkenaziska ultraortodoxa partiet Förenade Torah-judendomen, som innebär att flera lagar och reformer som genomdrevs av den nu avgående regeringen kommer att upphävas. Han anklagade även Netanyahu för att föredra en blocköverskridande koalition med center-vänsterpartiet Hamachane Hatzioni, vilket skulle göra de mindre partierna i koalitionen både vingklippta och överflödiga. Med Liberman ute ur leken återstår bara 61 mandat i den mest troliga koalitionskonstellationen av höger- och ultraortodoxa partier, som visserligen är en majoritet, men en hårfin sådan."

Alla tolkningar är inte sannolika
- Stefan Gustavsson i Världen idag - "Frågan om kristen tro och samkönade sexuella relationer söndrar kristenheten. Två positioner står mot varandra. I samförståndslandet Sverige skruvar vi besvärat på oss och börjar söka en tredje väg. Kan en sådan finnas?
I många frågor ser vi att bibeltexter går att förstå på flera sätt. Även om vi själva har en viss övertygelse om vad som är den bästa tolkningen av till exempel dopet eller nattvarden, så respekterar vi att det är möjligt att komma till andra slutsatser än vad vi själva gör. Varför inte den inställningen till frågan om samkönade sexuella relationer? Här är mina reflektioner.
För det första, livet i församlingen. Det går inte att ena veckan säga att Guds välbehag vilar över samkönade sexuella relationer för att veckan därefter säga att de är emot Guds vilja. Det måste finnas konsekvens i undervisning och själavård. Enda möjligheten är då att undvika att adressera frågan. Men ingen vill väl att frågan ska tillbaka in i garderoben? Tänk bara på biskoparnas iver att gå i Pride-tåg. I den kristna gemenskapen tvingas man ta ställning.
För det andra, logiken i argumenten. I många teologiska frågor där vi kommer till olika slutsatser gör vi det med gemensam start i bibeltexterna. Denna fråga är annorlunda. Ingen kan läsa Bibeln och komma fram till att Gud välsignar samkönade sexuella relationer."

Homofili og Bibelens tale om synd
- Konrad Fjell i Norske Dagen - "Mange strever med synder som en ikke makter å avlegge eller overvinne. Samtidig ønsker man ikke noe annet enn å leve rett for Gud, vandre i lyset og bekjenne sine synder med det rette navn. Vi har alle våre ting å kjempe med. Kampen mot synden er for alle som har et oppriktig ønske om å leve i sannheten og lyset med sitt liv, en kamp på liv og død, som fører forsakelse, lidelse, smerte og nød med seg.
I kampen mot synden er det bare en hjelp som virkelig duger når alt kommer til alt, og det er at jeg sier åpent ut til Jesus hva jeg er og har gjort, og tror evangeliet om syndenes forlatelse. Han støter meg ikke bort, om jeg så måtte komme hver dag hele mitt liv med samme synd (Joh 6:37; 1Joh 1:9).
Vi lurer oss selv alle sammen dersom vi tror at hjelpen mot synden ligger i å se bort fra det Bibelen sier (jf. Gal 6:7-8).
Den som vil hjelpe oss som strever med synd, enten det er den ene eller andre synd, på den måte at de hjelper oss til å fortsette å leve i synden, de leder oss i fortapelsen, og har dermed pådratt seg et enormt ansvar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar