Dagens Nyheter

23 maj 2015

Nyhetsflödet söndag den 24 maj

RFSU:s skolmaterial om sex upprör
- Hasse Broström i Dagen - "Övergrepp på 13-åringar”. Så beskriver ett nystartat nätverk en del av det material skolan använder i sexualundervisningen. Udden riktas mot RFSU, som de ”Filmen växlar mellan tre par som hånglar eller har sex. Det är lite trevande till en början, de får inte riktigt till det. Efter ett tag stannar de upp, tar en paus, ber den andra: vänta, vi gör så här i stället. Sen fortsätter de, de pratar med korta meningar: vänta, långsammare, mer där. Det blir skönare och skönare…”
Citatet ovan är hämtad från RFSU:s hemsida och är en beskrivning av det senaste skolmaterialet från organisationen, med samlingstiteln Vill du?. Det utgår från några kortfilmer, bland annat den här. Det som beskrivs är ett antal samlag. Det är inte extremt avklätt eller naket men amatör(?)skådespelarna lyckas väl tydliggöra vad som sker, inklusive orgasmer.anser har monopol i skolan."

”Biologiska fakta blir aldrig omoderna”
- Stefan Gustavsson om insemination för singlar på SEA:s hemsida - "- Alla barn befinner sig i en sårbar situation. Genom insemination av singlar ökar risken för att barn blir föräldralösa genom sjukdom eller olyckor när man inte tillerkänns båda sina föräldrar. Staten kör därmed över barnen i sin fartblindhet att passa upp vuxnas önskningar.
Det säger Stefan Gustavsson, generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen (SEA), i en kommentar till regeringens besked att man vill införa insemination för ensamstående kvinnor från och med 1 april 2016.
- Förslaget skadar även jämlikheten. I de flesta andra områden av familjelivet sägs det att pappor är viktiga. Genom det här förslaget ser staten till att barn redan i utgångsläget inte får någon kontakt med sin pappa och säger att fäder inte har någon betydelse.  Till och med adoptivbarns rätt till kunskap om sitt ursprung är en grundläggande idé i svensk lagstiftning."

Kampen om skolans sexualundervisning
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "I dag basunerar framsidan på Dagen ut texten: ”Kampen om skolans sexualundervisning”. Inne i tidningen finner man dels en ledare på temat ”Sex i skolan utan normer leder fel”, dels ett så kallat dokument – alltså längre reportage. Först ut i det senare är en artikel där Therése Ewert från NfS, Hugo Wester från Skolverket och Åsa Kastbom från Linköpings universitet intervjuas. Mycket läsvärt! Därefter kommer ett samtal mellan mig själv och Hans Olsson från RFSU. Sammantaget ett mycket läsvärt och angeläget reportage, som jag hoppas ska få stor spridning både i och utanför kyrkans värld!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar