Dagens Nyheter

20 maj 2015

Nyhetsflödet torsdag den 21 maj

Kommunpolitiker – bli vid din läst!
- Elisabeth Sandlund i Dagen - "Befängt att kräva ändrad teologi för att ge bidrag.
”Om ni inte ändrar er teologiska hållning blir det inga bidrag från oss.” Det är innebörden i beskedet från Örkelljunga kommuns kultur- och fritidsnämnd till ortens pingstförsamling, uttryckt i ett sammanträdesprotokoll och förtydligat av nämndens ord­förande som är intervjuad på nyhetsplats i dagens tidning.
”Ingen som tycker att homosexualitet är synd ska ha kommunala bidrag” säger nämndens ordförande och tar sig därmed rätten att formulera början till en inverterad syndakatalog på kommunpolitisk grund.
Kanske finns det fler mänskliga beteenden som enligt Örkelljungas politiker inte längre får kallas synd? Girighet? Förtal? Skvaller? Tänk om pastorn uttalar sig mot sådant, i förkunnelsen eller i en debattartikel, och någon kommuninvånare känner sig träffad och blir kränkt. Och vilken blir nästa teologiska fråga som politikerna, i Örkelljunga eller annorstädes, tar sig an? Troende­dopet som grund för medlemskap (solklar diskriminering av den som är barndöpt), uppfattningen att det är rätt och riktigt att be för sjuka om helande (kvacksalveri), bejakande av tungotal (kan väcka anstöt)?"

Kristna vänstern i dåligt sällskap
- Lukas Berggren i Världen idag - "Så har då den fjärde upplagan av Ship to Gaza lämnat Sverige. Fartyget Marianne är det svenska bidraget till den så kallade "Frihetsflottiljen". Att bryta Israels sjöblockad av Gazaremsan är syftet med det politiska jippot. Ja, för ingen ska tro att detta handlar om välgörenhet. Hade det gjort det, hade aktivisterna enkelt kunna använda sig av de gränsövergångar där Israel kontinuerligt levererar förnödenheter till Gaza. Frihetsflottiljens last 2010 uppgick enligt företrädarna själva till 10 000 ton, vilket är långt mindre än vad Israel själva för in på bara en vecka.
Nej, Ship to Gaza handlar inte om välgörenhet, utan om politik. Det är åtminstone en av årets deltagare ärlig med. Ulf Bjereld är tilltänkt ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet (tidigare Broderskapsrörelsen). "Ship to Gaza är inte enbart en humanitär organisation, utan också – och främst – en politisk organisation.", skriver han på Ship to Gazas blogg.
Annars skulle Tro och Solidaritets medverkan i Ship to Gaza kunna beskrivas som både aningslös och inkonsekvent, om än inte alls förvånande. Sin (dåliga) vana trogen attackerar den kristna vänstern Israel, medan de stryker terrorister och antisemiter medhårs."

Frälsningsarmén tar in webbyrå
- Dagens Media - "Frälsningsarmén ska bygga en ny webbutik. Till sin hjälp tar organisationen Uppsalabaserade byrån Wasabi Web.
Wasabi Web grundades 2012 och har kunder som Telenor Arena och Svenska Kyrkans Unga.

Men nu ska byrån alltså bygga en ny webbutik åt Frälsningsarmén och även hantera den löpande förvaltningen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar