Dagens Nyheter

7 maj 2015

Nyhetsflödet fredag den 8 maj

Ateismens guru Dawkins hävdar att religiös påverkan är "barnmisshandel"
- Tommy Dahlman i Inblick - "Så här beskriver Scott Hahn och Benjamin Wiker sidorna 335-348 i Dawkins bok . (Hahn och Wiker är teolog, professor respektive doktor i teologi och naturvetenskap och har författat boken "Svar på den nya ateismen" "En nedmontering av Dawkins argument mot Gud")
"Dawkins går mycket längre, och kallar barns religionsundervisning för "barnmisshandel" Hans tankegång är simpel. Eftersom all religion är falsk är det en form av övergrepp att indoktrinera barn med en tro som de knappast kan ifrågasätta. De sexuella övergrepp på barn som präster har begått är visserligen avskyvärda för Dawkins, men mycket värre är "den långvariga psykiska skada som ett barn utsätts för genom att uppfostras till katolik. (sid 335 i Illusionen om Gud) Dawkins framför anklagelsen om barnövergrepp på fullt allvar. Om det är ett övergrepp, borde då inte barnen skyddas från sina föräldrar? Dawkins håller fullt och helt med psykologen Humphrey och argumenterar emot uppfattningen att föräldrar har rätt att undervisa sina barn om deras egen tro, just därför att barnen har rätt att beskyddas från skadligt nonsens. Något måste göras enligt Dawkins eftersom religion är ett hjärnvirus."

 Folkliga, heliga gudstjänster
- Roine Swensson i Dagen - "Vad vi behöver är levande och varma gudstjänster, där både den h­elige Ande och andligt längtande männi­skor trivs.
I den pågående debatten om gudstjänstens förnyelse och fördjupning vill jag ge några tankar. Gudstjänsten är en oerhört viktig mötesplats, först och främst mellan Gud och männi­skan, men också mellan människor som tillsammans söker Gud eller i någon mån närmar sig honom.
Problemet i våra svenska församlingar är att vi ofta har alltför många tråkiga och ande­fattiga gudstjänster, som mera liknar en sorglig parentation än en glädjefylld uppståndelsefest. En annan variant är den ”pratiga” och ”trevliga” modellen, som mera liknar en tv-show än en gudstjänst med helig gudsnärvaro och varm trosatmosfär."

Skolfiasko från Palme till nu
- Siewert Öholm i Världen idag - "En ny påminnelse om den svenska skolans fiasko lämnades oss i måndags denna vecka. Då var det dags för presentation av OECD-rapporten "Improving Schools in Sweden" (Förbättra den svenska skolan). Rapporten, på nästan 200 sidor, presenterades av OECD:s Andreas Schleicher med bland annat konstaterandet att "situationen i Sverige har varit en besvikelse" för honom.
Jag inleder kommentaren här alldeles medvetet med den lite slitna parentationsformuleringen, "en ny påminnelse", eftersom skolan å ena sidan länge levt i en tid av dödsryckningar i sin nuvarande form men samtidigt och å andra sidan levt med skolpolitikers och skolforskares ambition att slå dövörat till för all kritik och alla förändringskrav och "nya påminnelser".

Snart kan du bli nektet å betale med kontanter i Danmark
- Aftenposten - "Fra 1. januar kan du komme til kort hvis du skal betale med kontanter på restauranter eller klesbutikker når du er i Danmark.
Vår nabo i sør vurderer fra nyttår å avvikle retten forbrukerne har til å kunne betale med mynter og sedler.
Regjeringen foreslår å oppheve loven på dette området, og vil gi butikkene rett til å kreve at du skal gjøre opp for deg med debetkort eller kredittkort."
Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar