Dagens Nyheter

25 maj 2015

Nyhetsflödet måndag den 25 maj

Vi behöver en ny karismatisk väckelse
- Tommy Dahlman i Inblick - "Under seklernas gång händer det att en viss central förkunnelse eller viktig andlig erfarenhet ignoreras, till dess en dag en människa eller en rörelse framträder för att korrigera detta. Tyvärr har vi sett hur det har dykt upp egenintressen ur dessa skeenden som med sina egna strukturer har isolerats från andra kristna traditioner...
Den karismatiska väckelsen är helt nödvändig för oss eftersom vi hela tiden frestas att vilja tämja Gud. Vi vill styra och kontrollera Andens verk. Vi vill ha en snäll och följsam Gud. Men Jesus påminde oss om att Anden blåser vart den vill. I tider då vi känner och tror att vi har det andliga livet helt klart för oss är Andens överraskningar nödiga. I samma tid som vi försöker institutionalisera den helige Ande misslyckas våra verk.
Vi behöver den karismatiska traditionen för att motverka den blodfattiga slentrian som nöjer sig med allmänt religiöst prat. Utan den karismatiska väckelsen vänjer vi oss med sakernas tillstånd väldigt snabbt och vi glömmer att Guds rike inte är ord utan kraft. Utan den karismatiska väckelsen blir vi lätt en religiös intresseförening utan glödande evangelisation."

Vittnesbördet med Anders Arborelius
- Sändaren - "Sändaren fortsätter med podcasten Vittnesbördet. Den här gången intervjuas Anders Arborelius, biskop över Katolska kyrkan i Sverige och nyvald ordförande för Sveriges kristna råd, där han efterträder ärkebiskop Dioscoros Benyamin Atas, Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige.
Här berättar han om bönen, sina år som karmelitbroder och om karismatiska katoliker." 

Terrorister ur ett genusperspektiv
- Lukas Berggren i Världen idag - "I augusti förra året skrev Nuri Kino en artikel i Svenska Dagbladet (27/8) med rubriken "Tala om för världen att vi blir slaktade för vår tro". Han berättade bland annat om den treåriga flickan Kristina. Hon var enligt uppgift det sista barnet som IS tog från den kristna staden Qarakosh i Syrien, efter att ha dödshotat alla som inte ville konvertera till islam.
"'De stoppade bilen med familjen, de slet Kristina ur mammans armar och riktade en kniv mot hennes hals och krävde att de skulle köra vidare utan henne!' Han fortsätter: 'Mamman slängde ned sig på marken och vädjade till terroristen. Men han hotade med att skära halsen av Kristina, att han skulle döda henne och hela familjen om de inte körde vidare.'"
Så IS tog flickan. Strax efter kidnappningen spreds bilderna på lilla Kristina på den arabiska nyhetssajten ankawa.com. För världen blev hon kanske bara en nyhet i mängden. Men den som är förälder kan försöka föreställa sig smärtan, sorgen, ilskan, paniken, ovissheten som Kristinas föräldrar lämnades med. Och Kristinas egna känslor? Bryskt tagen från sina föräldrar med en kniv mot halsen, kidnappad av ondskefulla terrorister. Vad som hände med flickan sedan vet vi inte. Och vill kanske inte veta. Kristina är bara ett av tiotusentals exempel på fullständiga trauman som människor genomlider i Syrien och Irak. Just precis nu, i denna stund."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar