Dagens Nyheter

11 maj 2015

Nyhetsflödet tisdag den 12 maj

Ingen drunknar utan bugg
- Dagens Nyheters ledarartikel - "I en ny kampanj skriver Humanisterna att det är en kränkning att "stämpla" ett barn med en livsåskådning. Men det finns fall då motsatsen är än mer kränkande.
I en ny kampanj skriver Humanisterna att det är en kränkning att "stämpla" ett barn med en livsåskådning. Men det finns fall då motsatsen är än mer kränkande.
En annons i DN Kultur har väckt starka känslor. I den citerar Humanisterna sin styrelsemedlem Emilia Ericson: ”Jag tycker att barn ska ges en rimlig möjlighet att själva komma fram till vad de tror på. Att stämpla barn med en viss livsåskådning är en kränkning av dem som individer. Religionsfriheten bör gälla för alla, oavsett ålder.”
Kritiken lät inte vänta på sig. Är vi så rädda för religion i Sverige i dag att religiösa föräldrar ska anklagas för att per definition kränka sina barn? undrade kritiker. Det är inte föräldrars uppgift att välja ingenting; föräldraskapet är inget statligt ämbete med opartiskhet som främsta merit."

"Hur ska jag leva?"
"En fiolsträng är inte fri när den ligger löst på ett bord.
Först när den ligger stramt spänd över fiolens rygg är
den fri att leva ut vad den verkligen är: En fiolsträng
"
(Urklipp från Inblick)
- Tommy Dahlman i Inblick - "Den här frågan har blivit ett brännaktuellt spörsmål för många människor de senaste åren. Svaret är plötsligt inte så givet längre. Skiljelinjerna mellan rätt och fel har blivit uppenbart otydliga. Det gäller områden som sexualliv, ekonomiskt ansvar, relationer till våra överordnade och förhållanden på arbetsplatser, för att nämna några ämnen.
Hur ska jag leva rätt? Vad är rätt? Vi vet inte utan vidare längre vad som är svaret. Vi har alla blivit otydligare eftersom vi tror att Gud har blivit otydlig. Konsekvenserna av detta ligger nu öppet, till beskådande för alla: Tron har blivit otydlig.
Det som verkligen är värt något har lagts i dunkel. Vi är fria, heter det. Detta är något av problemets utgångspunkt. Vi är så väldigt mycket fria nuförtiden. Vi har nämligen råd till det, i våra dagar. Vi är inte beroende av vänster eller höger längre, eller av kultur och familjetraditioner. Vi har medel idag att klara oss utan beroendet av varandra.
Äktenskap är inte längre en förutsättning för en bonde för att gården ska äga tillräckligt med arbetskraft. Att få barn som gåvor är inte längre ett nödvändigt och klokt sätt att säkra sig omsorg vid ålderns höst. Men dessa landvinningar har sina baksidor. Vi har blivit oberoende av varandra." 

Etisk debatt nödvändig i marknadsekonomin
- Stefan Swärd i Världen idag - "Som kristna behöver det vara lika angeläget att be för våra företag och företagare som för våra politiker. Kristna företagare är värda vårt stöd och uppmärksamhet på liknande sätt som kristna politiker. Kristna företagare behöver också vara bra exempel på god moral och gå i spetsen för etiska affärsprinciper. Kristna företagare bör vara ljus i världen när det gäller att hantera kunder, anställda och leverantörer på ett kristet och etiskt riktigt sätt. Människor förväntar sig att kristna ska stå för godhet, rättvisa och social medkänsla, oavsett om vi är politiker eller företagare, eller har någon annan funktion i samhället.
En etisk marknadsekonomi med socialt ansvarstagande är något vi kristna bör stå upp för och där kristna företagare bör gå i spetsen. Det är ett mycket mer fruktbart perspektiv än att demonisera företag och marknadsekonomi."

Romsons ord om Förintelsen rör upp känslor
- Dagen - "Dagen efter klavertrampet i SVT:s partiledardebatt ägnade sig vice statsminister Åsa Romson (MP) åt att be om ursäkt.
Under en ordväxling om invandring undslapp sig Åsa Romson något som omedelbart började brännmärkas i sociala medier:
– Vi håller på att göra Medelhavet till det nya Auschwitz.
Språkröret medgav direkt efter debatten att jämförelsen inte var bra. Men skadan var redan skedd och sedan dess har den massmediala uppmärksamheten eskalerat.
Redan i går kväll, efter sitt hårt kritiserade ordval i partiledaredebatten, ringde Åsa Romson upp Lena Posner-Körösi, ordförande i Stockholms judiska församling, och bad om ursäkt."

Judiska församlingen efter Romsons ursäkt: "Eländigt uttalande"
- Dagens Nyheter - "Judiska församlingen accepterar ursäkten av vice statsminister Åsa Romson (MP) efter hennes jämförelse mellan flyktingströmmen på Medelhavet och nazisternas förintelseläger Auschwitz. Men församlingens ordförande anser att det är "eländigt" att ett sådant uttalande gjorts av en högt uppsatt politiker."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar