Dagens Nyheter

10 maj 2015

Nyhetsflödet måndag den 11 maj

Vem har rätt till barn när de bara är embryon?
- Jenny Nordberg i Svenska Dagbladet - "Här är det senaste: En man och en kvinna har påbörjat en IVF-behandling, embryon har befruktats och ligger frysta i väntan på att implanteras igen. Men paret hinner göra slut. Vem äger då rätten till dessa embryon? Och vad händer om bara den ena parten fortfarande vill göra barn av dem? Medan den andra vägrar? Några sådana fall har prövats i domstol, och när en kvinna genomgått cancerbehandling och inte kunnat få barn på andra vis har hon fått rätt att använda embryon som skapats med en man som inte ville ha barn med henne. Hennes rätt till barn gick före, och hennes före detta partner blev därmed far mot sin vilja.
I veckan gick en man ut och meddelade att han vill ha rätt att använda embryon som han skapat med sin före detta fästmö, som också råkar vara skådespelerskan Sofia Vergara. Hon vill inte ha barn med honom, men han vill anlita en surrogatmor att göra barn av deras gemensamma färdiga embryon, och sedan ha ensam vårdnad.
Den amerikanska mansrörelsen vaknade genast till och påpekade att män sällan har något att säga till om varken aborter eller när ett barn blir till som de inte vill ha, när en kvinna ändå väljer att föda det. Så borde inte mäns rätt till barn kunna komma före i något fall, även om kvinnan vägrar? I synnerhet som embryon redan existerar och kvinnan inte ska bära barnen - så hennes kropp är inte ens inblandad. Bara hennes dna."

När rasar ladan?
- Per Ewert i Världen idag - "Om du promenerar genom svensk landsbygd stöter du ofta på någon gammal lada eller annat hus där det är tydligt att byggnaden är på väg att kollapsa. Väggar och tak lutar och böjer sig alltmer, tills det står klart att fallet inte längre kan undvikas. Om då inte brandkåren kommer och eldar upp återstoden på ett säkert sätt, återstår bara en mer eller mindre okontrollerad kollaps....
Frågan om samvetsfrihet i vården framstår alltmer som en situation av det här slaget. Tingsrättsförhandlingen i det så kallade barnmorskemålet drar ut på tiden trots att rättsläget i grunden är tydligt. Eller kanske snarare: tack vare att läget är så tydligt. Juridikprofessor Reinhold Fahlbecks förklarande artikel i Svenska Dag­bladet den 3/5 har fått stor spridning, och beskriver hur förarbetena till abortlagen tog det för självskrivet att vårdpersonal "som av etiska eller religiösa skäl har svårt att acceptera abortingrepp, skall slippa delta i verksamhet härmed, varför någon författningsmässig reglering av frågan inte är påkallad".
Samvetsfriheten är alltså så att säga grundad redan i abortlagen. Professor Fahlbeck förklarar också samvetsfrihetens grund i Europakonventionen och tidigare domslut i Europadomstolen, och konstaterar lakoniskt att det skulle krävas "mycket tungt vägande skäl" till varför just Sverige vid en prövning skulle komma undan med helt andra bestämmelser än övriga europeiska länder."

Kristen tro är bra för Sverige
- Tommy Dahlman i Inblick - "Inom religionskunskapen lär man att Sverige blev ett kristet land under en 200-årig process från cirka år 800 och framåt. Detta är bland det största som har hänt i hela Sveriges historia.
Innan kristendomen kom till Sverige var landet uppbyggt av ätter och släktband. Varje människa sågs som medlem i en släkt och varje ätt var en egen stat som både anklagade, dömde och utfärdade straff. Kristendomens framväxt hjälpte vårt land att bygga ut ett nytt rättsväsende och de nya lagarna om människors lika värde, rättvisa, att vi ska ta hand om svaga och utsatta byggde på Bibelns budskap.
Även de ökända plundringstågen upphörde när vikingarna blev kristna. De kristna missionärernas heroiska insatser för att bekämpa den tidens blodshämnder och fejder kan inte överskattas."

Att be, befalla och proklamera helande
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "I Missionskyrkans handbok från 2003 står det: “Vi kan med glädje, förväntan och frimodighet be för varandra om att få del av Guds helande kraft. Men vi kan inte föreskriva Gud tid och sätt för helande.” Antje Jackelén kritiserade Jens Garnfeldt med flera predikanter som hon sett på Kalla Fakta med orden “Man domderar med Gud” och att detta innebar att “man inte har respekt för Guds helighet”. Alldeles uppenbart finns det en stor misstänksamhet inom svensk kristenhet mot bön av befallande eller proklamerande karaktär. Jag tror att det är fel. Befallande och proklamerande bön är biblisk, men kan inte heller brukas hur som helst."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar