Dagens Nyheter

4 maj 2015

Nyhetsflödet måndag den 4 maj

Samvetsfrihet finns redan i abortlagen
- Professor Reinhold Fahlbeck i Svenska Dagbladet - "Sedan Ebba Busch Thor nyligen blev vald till Kristdemokraternas nya partiledare har frågan om samvetsfrihet i vården blivit mycket omdebatterad. Här är det dock inte fråga om att införa något nytt. Istället gäller att tillämpa abortlagen sådan den är gjord. Socialdemokraternas sjukvårds­minister Gabriel Wikström, Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och Centerledaren Annie Lööf synes alla vara överens om att de är ”emot” samvetsfrihet och en samvetsklausul inom sjuk- och hälsovården. De talar emot den lag som gäller!
Den svenska abortlagen från 1974 skyddar uttryckligen samvetsfrihet för medicinsk personal. När lagen trädde i kraft för 40 år sedan var samvetsfrihet inom vården en självklarhet. I propositionen till abortlagen (1974:595) anfördes att sjukvårds­personalens skyldighet att medverka vid abort hade tagits upp av flera remissinstanser. Dessa hade genomgående framhållit vikten av att det tas hänsyn till personalens önske­mål att slippa delta i abortverksamheten. Socialutskottet i riksdagen anslöt till detta och anförde:
Beträffande fördelningen av arbetsuppgifterna bör beaktas att … och man bör, som departementschefen framhåller, inom sjukvården liksom inom arbetslivet i övrigt ta hänsyn till de anställdas intressen och förutsättningar i olika avseenden. Mot denna bakgrund förutsätter utskottet att läkare och annan sjukvårdspersonal, som av etiska eller religiösa skäl har svårt att acceptera abortingrepp, skall slippa delta i verksamhet härmed, varför någon författningsmässig reglering av frågan inte är påkallad”.

Aktuella baskunskaper
- Marie Willermarks blogg -  "Det har länge varit ett debattämne huruvida skolan förmår lära alla elever att läsa, räkna och skriva. Det är viktiga baskunskaper. Men när man har lärt sig dessa grundläggande saker är det ju också frågan om att fortsatt lära sig vad man använder dem till. Från grundskolan och vidare i vuxenlivet behöver vi lära oss att läsa det som är gott, inte missbruka skrivkonsten till att kränka samt att räkna på hur jag praktiserar ett generöst givande i stället för att lura till mig något.
Att börja läsa Bibeln är ett gott val. Man kan, och bör, läsa den systematiskt från pärm till pärm någon gång för att få överblick på detta bibliotek av 66 böcker. Men man behöver också öva upp andra läsförmågor än att förstå vad orden bildar för mening. Det finns också flera lager av sanningar under ytan av den berättelse som meningarna bygger."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar