Dagens Nyheter

2 maj 2015

Nyhetsflödet lördag den 2 maj

Tillbaka till kärnan
- Hemmets Vän om Kristdemokraterna - "Partiet har tappat mer än häften av sina väljare. När Hägglund tog över 2004 hade Kristdemokraterna 9,1 procent. Nu har man 4,6 procent. Det är som om ”verklighetens folk” inte fattat vem som gjort det. Regeringsmakten och Hägglunds önskan att tona ner Kristdemokraternas kristna identitet har gjort partiet så grått och allmänborgerligt att varken kärnväljare eller kärnans vänner verkar bry sig längre. Partiet, som tidigare stod på barrikaderna för människovärde i exempelvis abortfrågan och som kämpade för utsatta och svaga människor i samhällets utkanter med missbruksproblem, känns inte längre igen. Regeringsmakten och det allmänna förborgerligandet av Kristdemokraterna har förändrat bilden av partiet till ett halvnöjt ”gammelkonservativt” parti som inte längre har någon själ. Vad brinner Kristdemokraterna för? Familjen? Nja. Vem vet?
Kritiken 2012 – Göran Hägglund utmanades av bland andra Mats Odell, men återvaldes ändå – har till sist nått fram. En av utmanarna då, var den nu, nyvalda partiledaren Ebba Busch Thor som menade att partiet förlorat sin identitet. Den väg hon tecknade då och faktiskt också nu är en tydligare kärna. Kärnan, menar hon, är just de kristna tankarna om människans värde, hennes frihet och ansvar, men också hennes behov av gemenskap.
Där, i den unika kristna idéfloran finns kraften till förnyelsen och det unika bidraget till svensk politik. Det är varken höger eller vänster Ebba! Det är demokrati på en kristen värdegrund. Att se den visionen målas av en ny generation bådar gott för framtiden. Vi säger som Alf Svensson; ”Go, Ebba! Go!”

Jodå – samvetsfrihet handlar visst om aborter
- Per Ewert i Opinionsbloggen - "Efter valet av Ebba Busch Thor som ny KD-ledare har flera journalister tagit upp temat samvetsfrihet i vården, även om det inte var något tema i hennes installationstal. Men det är uppenbart att temat bränner till ändå.
Amanda Björkman uttrycker i DN ett vanligt – men sakmässigt likafullt något snurrigt – retoriskt grepp.
Hon skriver att samvetsfrihet inte kan komma ifråga när det gäller aborter. En företeelse som redan finns i samhället, och är en del av ett yrke kan inte omfattas av samvetsfrihet, menar hon.
Men detta är att helt missförstå samvetsfriheten så som den tillämpas i världen, i andra samhällssektorer och även i internationella beslut och resolutioner.
Det kan först noteras att en barnmorskas grundläggande uppgift är att låta människoliv födas – inte släckas. Att barnmorskor utför aborter sker långt ifrån i alla länder. I de europeiska demokratier som har en lagstadgad samvetsfrihet (det vill säga nästan alla) gäller den dessutom just aborter och liknande ingrepp. Det mest närliggande exemplet är barnmorskan Ellinor Grimmark som nu får utöva sitt yrke under den samvetsfrihet som är självklar i Norge."

Vad är egentligen ”Bibelns kärleksbudskap”?
- Jonas Nordén i Efter Kristus - "Väldigt ofta i debatter kring sexualetik i kyrkan hänvisar kristna till det de kallar för ”Bibelns kärleksbudskap” eller ”den kristna trons kärleksbudskap”. Tolkningen av detta kärleksbudskap är för det mesta något i stil med: ”Gud älskar oss precis som vi är och därför kan jag vara precis som jag är och leva precis som jag gör”. Inte minst i frågan om utlevd homosexualitet hänvisas det flitigt till detta ”kärleksbudskap”, med uttolkningen att ”eftersom Gud är kärlek är allt som görs i kärlek rätt och i enlighet med hans vilja”.

The Morning After the Pentecostal Murders
- Christianity Today. Lisa Ann Cockrel in Stockholm - "Ten years ago, scandal put Sweden’s free churches on edge. Now their prospects are brighter than ever.
“We take any chance to have a party,” says senior pastor Andreas Nielsen, smiling at the thought of reporters traveling 4,000 miles only to balance paper plates of potato salad and Frescas at a Fourth of July picnic. Throughout the summer, Hillsong Stockholm hosts weekly parties like this one—“barbeque parties, beach parties, whatever we can come up with”—to let members mingle and invite unchurched friends. It’s a somewhat counterintuitive evangelistic strategy: Swedes get more vacation days than almost anyone in the world, and they spend much of the summer away from the city."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar