Dagens Nyheter

13 maj 2015

Nyhetsflödet torsdag den 14 maj

"Guds rike är varje kyrkas måldokument"
- Linus Brengesjö i Sändaren - "På söndag är det bönsöndag. Då kan vi tala om bön. Eller så kan vi tala med Gud, i bön. Antagligen gör vi väl både ock. Kanske ligger bönsöndagen här mellan påsk och pingst för att det var bön lärjungarna ägnade sig åt i den perioden. Om vi får tro Lukas, som är dagens evangelist, stannade lärjungarna på Jesu uppmaning kvar i Jerusalem under hela den här perioden och höll samman under ständig bön i väntan på att Gud skulle rusta dem med kraft ifrån höjden (Luk 24:49). Så vad bad de om? Och vad behöver vi be om för våra församlingar och vår kyrka på söndag?
Just den här söndagen läser vi en av de två liknelser Lukas återger som handlar om bön, nämligen den om änkan och domaren. Jesus har precis talat om Guds rike och Människosonens ankomst. Poängen med liknelsen, sett i sitt sammanhang, blir att vi inte ska tröttna i vår bön om att Människosonen och Guds rike ska komma. Den andra liknelsen Lukas förmedlar när det gäller bön handlar om en man som får besök mitt i natten och ber sin granne om bröd (Luk 11:5-10). Den liknelsen följs av Jesu ord om pappan som vet att ge goda gåvor till sina barn. På samma sätt som pappan ger goda gåvor till sin son, säger Jesus, kommer Gud att ge Helig Ande åt var och en som ber om det."

Vi duger som vi är
- Berit Simonsson i Världen idag - "Detta hävdas i dag ofta och med eftertryck, inte sällan när synder ska försvaras i stället för att bekännas. Det används som en ursäkt för vårt beteende, som en skamsen undanflykt för att slippa lyda det vi nog innerst inne vet är rätt – men så vill vi fortsätta med våra liv så som vi själva tycker – då passar det så bra att säga att "vi duger som vi är."
- Hur blir det om vi skulle påstå det motsatta:
Vi duger inte som vi är?
Oj ... nej... men vaddå ..., får man skriva så? Är det inte hemskt att säga så? Är det inte en av våra mest "heliga kor" i svensk kristenhet att alla duger som de är? Det låter så fint, nästan som ett bibelord ...
Vi menar också så väl när vi säger så, vi önskar ju att alla ska känna sig så oändligt välkomna till våra församlingar. Och förmodligen är det av omsorg om "de minsta" som vi så energiskt hävdar att alla duger som de är.
- Men är det riktigt sant att säga så?
- Vad säger Bibeln om detta?
Jo, den hävdar att vi inte duger som vi är och att det var just därför som Jesus var tvungen att komma hit för att lida och dö för vår skull."

Enstaka ljuspunkter i nya kyrkostatistiken
- Kyrkans Tidning - "Konfirmationen håller ställningen bland 15-åringar med kyrkliga föräldrar, många kommer till konfirmationsgudstjänsterna och församlingarnas besök i skolklasserna har blivit fler. Det är några positiva siffror i 2014 års kyrkostatistik som publicerats i dag.
Generellt är trenden dock fortsatt nedåtgående. Medlemsutvecklingen presenterades tidigare i år: en nedgång på 1,9 procentenheter och 65 000 personer, till 6 292 264 medlemmar och 64,6 procent av befolkningen. Samtidigt presenterades doptalen, 46,4 procent av alla barn döptes 2014, en nedgång med 2,1 procentenheter jämfört med året innan. Av barnen med minst en förälder som är medlem i kyrkan döptes 68,0 procent, jämfört med 69,8 året innan."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar