Dagens Nyheter

23 maj 2015

Nyhetsflödet lördag den 23 maj

Samvetsfrihet är viktigt
- Hemmets Vän - "Att vara samvetsöm uppfattas numera som en svaghet som kan skada samhällsutvecklingen. Hårdhudad ska man vara. Inte känna efter, inte lyssna av sitt samvete eller sin etiska kompass. I sann rationalism ska vi framåt, vidare. Här gäller tillväxt och utveckling till varje pris. Stannar hjulen, stannar världen. Men att vara samvetsöm handlar egentligen om något helt annat än att vara vek. Det handlar om att vara människa, att vara mänsklig. Inte maskin. Inte maskinell.
I ett samhälle där frågan om samvetsfrihet blossar upp som en pseudofråga har vi anledning att tänka efter: Vad får det för konsekvenser om vi förtränger vårt samvete, om vi slutar lyssna inåt, om vi bara kör på?...
Att abort är ett etiskt dilemma är inte svårt att förstå. Liv ställs mot liv och någon måste välja, men vems rätt skall väga tyngst? Och vem för barnets talan? Frågorna kommer alltid att finnas där. Förnekelse är ingen lösning. Dessutom är det ju ett problem att tvinga vårdpersonal som av samvetsskäl helst vill slippa delta i abortverksamhet att utföra dessa ingrepp.  En barnmorskas uppgift handlar ju primärt om att rädda liv, inte avsluta liv. I denna fråga kan man inte vara vek, om man är samvetsöm."

Förvandlade Stockholmsbröder hyr Globen för Jesus
- Världen idag - "Mötet med en före detta muslim fick de kristna Stockholmskillarna Charles och Patrik Haddad att vakna till.
– Jesus blev vår stora passion, säger brödraparet som nu bokat upp hela Globen för konferensen "Fire of God", den 11-13 juni....
Det började när Charles för tre år sedan fick en dröm. Han anade att den var från Gud.
– Men jag förstod inte vad han ville säga, berättar Charles som började be om en uttydning.
Svaret kom från oväntat håll – från en muslim som tagit emot Jesus. Charles mötte honom i sitt jobb som snöröjare på tunnelbanan. De skulle jobba ihop en kväll och satt i Charles bil på väg till arbetspasset. I bilen hade Charles en skiva med blandad musik. Plötsligt startade en lovsång. "Åh nej, han är ju muslim", tänkte Charles och försökte sänka ljudet. Men så ändrade han sig och lät sången ljuda högt i bilen.
"Är du frälst?" undrade genast killen och Charles gjorde sig redo för bråk.
"Det är jag också!" fortsatte killen och chockade Charles."

Pingst innebar värdighet för apostlarna att lida smälek
- Tommy Dahlman i Inblick - "Mina tankar och studier går till Apostlagärningarna. Vi ser nu hur det apostoliska uppdraget växer fram. Apostel är en ärofull titel. Men hur många skulle vilja bli en apostel, om de verkligen visste vad det skulle innebära? Det handlar inte om att sitta vid ett direktörsbord. Apostlarna satt helt enkelt inte. Apostel innebar att bli det främsta målet för förföljelse, inte för att vinna prestige. I 1 Kor 4:9 läser vi: "Gud har ställt oss apostlar sist av alla, som dödsdömda"
Det var med andra ord inga gudomligt tillsatta kyrkoadministratörer, dessa apostlar.  Deras speciella förmån var att "de funnits värdiga att förnedrats för Namnets skull" och de var glada - Apg 5:41. Den enda höga status de hade var att få lida smälek för Kristus skull. Inte undra på att de behövde ett dop i helig Ande och eld.
Att läsa Apostlagärningarna utifrån svenska referenser känns långsökt. Men samma smälek som ägde rum efter första Pingstdagen pågår över jorden, nu 2000 år senare. Där den kristna tron har sina största framgångar i världen går framväxten hand i hand med tortyr, trakasserier och martyrskap. De lever fortfarande i Pingstens efterverkningar. De predikar samma evangelium ur samma bok om samma Kristus. Och utan samma dop i helig Ande och eld vore de intet."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar