Dagens Nyheter

5 maj 2015

Nyhetsflödet tisdag den 5 maj

Öka trycket på Hamas
- Ledarartikel i Dagens Nyheter - "I de palestinska områdena, särskilt på Gaza under Hamas, är föraktet för mänskliga rättigheter grundmurat. Den senaste Amnestyrapporten talar om tortyr, könsdiskriminering, hedersmord, godtyckliga gripanden och utomrättsliga avrättningar.
Den svenska rödgröna regeringen, med Stefan Löfven och Margot Wallström i spetsen, slog kraftigt på trumman om sitt brådstörtade erkännande av Palestina i höstas. Tystare har det varit om Hamas pinande av människorna på Gaza. Det är inte lätt att hitta uttalanden där Wallström, eller för den delen Stefan Löfven, tar kraftigt avstånd från organisationens kvinnoförtryck, islamism, ymniga antisemitiska propaganda och allmänna skräckvälde.
Kanske skulle ett tydligare ställningstagande inverka alltför negativt på Sveriges allt annat överordnade utrikespolitiska mål, att bli invalt till FN:s säkerhetsråd? Eller är regeringen rädd att sprida islamofobi – en alltför vanlig ursäkt för att se mellan fingrarna med förtryck som utövas av muslimska despoter, trots att deras offer också är muslimer?"

Låt Anden forma gudstjänsten
- Cristian Mölk i Dagen - "Vi behöver inte inspireras av de historiska kyrkorna i ett tafatt försök att känna att vi också är en riktig kyrka.
Med jämna mellanrum uppstår det väckelserörelser som en reaktion på att kyrkan har stelnat. Ungefär samma händelseförlopp återupprepas varje gång: en grupp troende läser i Bibeln om hur det kristna livet bör levas, ber till Gud om att detta ska förverkligas, blir uppfyllda av Anden, försöker återvända till det ursprungliga bibliska, tar krafttag mot synden, längtar efter Jesu återkomst och blir en andefylld lekmannarörelse.
Men efter en viss tid stadgar sig denna väckelserörelse, en ny generation växer fram, ett behov av att bevara det som upptäckts infinner sig, och vips har kyrkan institutionaliserats, varpå en ny väckelserörelse snart kan antas vara i antågande."

Kan oppnå langvarig våpenhvile med Hamas
- Norske Dagen - " Indirekte forhandlinger mellom Israel og Hamas har pågått i flere måneder. En midlertidig avtale kan være underveis, selv om Hamas ikke vil anerkjenne den israelske staten.
Både israelske og arabiske medier har den siste uken rapportert om samtalene, som har foregått langt unna offentlighetens søkelys. Mellommenn fra FN, Europa og Qatar skal ha vært i aksjon og målet har vært å få Hamas med på en våpenstillstand.
Hamas skal i en gitt periode, for eksempel tre til fem år, avstå fra fiendtlige handlinger mot Israel. Israel vil på sin side løse opp blokaden enda mer og ta en rekke steg for å hjelpe økonomien i Gaza."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar