Dagens Nyheter

24 dec. 2013

Nyhetsflöde tisdagen den 24 december

Predika julen och inte egna associationer!
- Tommy Dahlmans blogg - "Predika julen och inte egna associationer! När kyrkorna börjar överge texternas utläggning, och hellre mejslar fram egna associationer, vid de stora högtiderna såsom julen, påsken och pingsten fråntar vi åhörarnas möjligheter att se den historiska och profetiska översikten från Jesu tid, apostlarna, fornkyrkan och fram till vår tid. Julens texter handlar inte om de små detaljerna men om de stora historiska perspektiven.  De profetiska perspektiven handlar om att Jesus Kristus, världens frälsare, är sann Gud född av Fadern i evighet, och tillika sann människa, född till världen av jungfru Maria.
Med tanke på den debatt som fortgått under hela detta år måste den bibeltroende kyrkan ägna varje tillfälle till exegetisk och teologisk utläggning av de kristna hörnstenarna och lämna sina egna tankegods åt sidan. Människor vill i detta teologiska krig som vi befinner oss i, veta var vi står historiskt och profetiskt i förhållandet till de heliga skrifterna
."

Sälja sex? 
- Johanna Andersson på Krisen opinion - "En av de motioner som uppmärksammats i samband med årets kyrkomöte handlar om hbt-certifiering. Enligt motionären Irene Gustafsson från Socialdemokraterna bör Svenska kyrkan bli bättre på att bemöta homo-, bisexuella och transpersoner. Det är naturligtvis både riktigt och viktigt att kyrkan ska bemöta människor på ett bra sätt. Den organisation som föreslås genomföra och utbilda inom ramen för hbt-certifieringen är RFSL. Och här reser sig en rad frågor om Svenska kyrkan och RFSL verkligen delar en gemensam värdegrund avseende människosyn och samlevnad. Ett frågetecken handlar om RFSL Stockholms hemsida som heter Röda paraplyet. Röda paraplyet vänder sig till ”alla killar och transtjejer som har sex mot ersättning.” Bland populära ämnen finns rubriken: ”Sälja sex. Här finns allt du behöver veta för att sälja sex bekvämare och säkrare.”

O helga natt – mer än vacker sång
- Marie Willermarks blogg - "Jussi Björling sjöng där hemma i vardagsrummet. Bättre kan det ju inte bli. Och när hans röst fyller rummet med O helga natt så slår det mig vilken djup bekännelse och tillbedjan sången uttrycker.
Efter verserna som beskriver betydelsen av att Jesus föds så upprepas det ”Folk fall nu neder…” Det är tillbedjan. Det är kroppens gensvar på att hela min varelse drabbas av en insikt som blir mig given av en personlig, god kraft utanför mitt förstånd.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar