Dagens Nyheter

17 dec. 2013

Nyhetsflödet tisdag den 17 desember

Tiotusentals flyr till kyrkorna i Centralafrikanska republiken
- Signum - "När striderna i Centralafrikanska republiken intensifierades har ”tiotusentals människor” sökt skydd i kyrkorna, rapporterade nyhetsbyrån Fides.
”I våra församlingsbyggnader gömmer sig 5 000 människor”, berättar en församlingspräst i norra delen av landets huvudstad Bangui. ”Alla blir beskjutna om de lämnar byggnaden […] Deras hem är plundrade och de sörjer sina döda. När de kom till kyrkan grät barnen – vi sjöng hymner och bad böner och det har hjälpt dem att vara lugna. Aldrig någonsin har vi upplevt något så grymt som detta. Vi får förlita oss på Guds barmhärtighet, be för oss
.”

- Dagen - "Frälsningsarmén i Sverige, Norge och Danmark får dela på 300 000 danska kronor. Pengarna är en donation från musikfestivalen i Roskilde, Danmark.
Roskildefestivalen, som hålls varje sommar i månadsskiftet juni-juli, är en av Europas största musikfestivalen. Varje år delas överskottet från festivalen ut till välgörande ändamål och i år har arrangörerna bestämt att Frälsningsarmén i Skandinavien ska få ett bidrag. För Frälsningsarmén i Sverige innebär det 100 000 danska kronor (drygt 120 000 svenska kronor enligt dagens valutakurs).

 Öppning för religiösa inslag i skolan
- Svenska Dagbladet - "Regeringen vill att det i kommunala skolor ska vara möjligt att ha enstaka konfessionella inslag i utbildningen. ”En förutsättning är att inslagen syftar till att överföra och utveckla traditioner som är en del av samhällets kulturarv”, enligt promemorian. Den nya lagtexten kan inte reglera exakt vilka inslag som får förekomma, men utbildningsministern ger några exempel:
– Det blir tillåtet att vara i kyrkan. Man får sjunga psalmer som har ett konfessionellt inslag. En präst kan vara närvarande, och det är klart att en präst ska kunna utföra vissa konfessionella handlingar, som att läsa Julevangeliet, säger Jan Björklund.
– Men det blir inte tillåtet att avkräva elever att delta i kollektiv bön eller kollektiv trosbekännelse, fortsätter han.
Elever ska, poängterar regeringen, också ha rätt att avstå från att delta i hela den aktivitet där det konfessionella inslaget ingår.
Jan Björklund räknar med att ändringen av skollagen ska kunna införas lagom till skolornas julavslutningar 2014
." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar