Dagens Nyheter

22 dec. 2013

Nyhetsflödet måndag den 23 december

Gudsbevis – Gudsfrågan och Gudsförnekandet
- Bength Gustafsons Blogg - "Vi människor lever i en verklig värld och vi ställer frågor som har med vår verklighet att göra; om sådant som finns på ett eller annat sätt. Så är det med Gudsfrågan: Finns Gud? men så är det också med Gudsförnekandet: Gud finns inte. Dessa motpoler är egentligen tecken eller bevis på att Gud finns. Den Gud som jag skrev om i min introduktion till denna serie om olika Gudsbevis. Enkelt förklarat: Om Gudsfrågan och Gudsförnekandet vore en isolerad företeelse i någon avlägsen  ”avkrok” av vår värld, då behövde vi inte fästa någon större uppmärksamhet på detta. Men nu är det inte så, utan i vår värld idag finns det över 2,3 miljarder kristna som tror på Gud, och samtidigt finns det en växande ateism och sekulärhumanism som lyfter fram argument mot Guds existens. Detta är en verklighet idag och jag påstår, att både tron på Gud och förnekandet av Guds existens förutsätter att Gud finns. Annars lever både människor som tror på Gud och ateisterna och sekulärhumanisterna i en fantasi- eller pseudovärld, vilket jag inte tror att de gör. De tror på eller förnekar en Gud som faktiskt finns."

Det är Jesu exempel som hyllas
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Mandelas livsgärning hämtade tydlig inspiration från Jesus. Mandela valde försoningens väg, inte hatets, och lyckades därigenom lotsa Sydafrika från apartheid till demokrati på ett sätt som fick världen att häpna av beundran. Frihetskämpar finns det gott om i historien, men det är just denna livshållning som givit Mandela den ikonstatus han nu så välförtjänt har. I vår tid kan denna typ av ledare räknas på ena handens fingrar. Hans efterträdare, Thabo Mbeki och den under minnesceremonin utbuade Jacob Zuma, kommer att bli parenteser i historien. Varför? För att de lät makt och pengar korrumpera Sydafrikas ledarskap.
Mandelas liv däremot, visar med tydlighet att när en människa följer i Jesu fotspår, när hon bygger sitt hus på stadig grund istället för på lösan sand, bär hennes liv rik frukt som kommer andra till del. Och när nu Reinfeldt och världens ledare unisont hyllar Mandela och hans livsgärning är det också indirekt Jesu exempel de hyllar. Frågan är om de vet det.
"

Prästprotest mot homovigslar
- Världen idag - "Frågan om kyrklig vigsel för samkönade par väcker nu stark debatt inom Norska kyrkan. Efter att prästernas fackförbund tagit ställning för en sådan vigselakt har ett 50-tal präster i protest lämnat facket.
I oktober kungjorde Norska kyrkans biskopsmöte att åtta av tolv biskopar är för att kyrkan ska viga homosexuella, men att de kan nöja sig med en förbönsliturgi för homosexuella par som är borgerligt vigda, om kyrkan kan enas om det. Majoritetens argumentation bygger till stor del på ett "förnyat arbete med de bibliska texterna och hur deras omtalande av homosexualitet och äktenskap ska förstås", heter det i uttalandet. Biskoparna skriver att kyrkans uppgift är att "främja förutsättningarna för mänskligt samliv på bästa möjliga sätt, både för människor av lika och olika kön"
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar