Dagens Nyheter

3 dec. 2013

Nyhetsflödet tisdag den 3 december

Svar till den tvivlande agnostikern
- Stefan Swärds blogg - "Det vi dock alla kan vara överens om är att lidandet och dödens makt har greppet om mänskligheten. Det är inte någon skräckpredikan, det är fakta. Vi dör alla. De flesta dör dessutom under ganska svåra och outhärdliga förhållanden. Helvetet finns och har funnits på jorden under långa perioder av mänsklighetens historia. T.ex. under andra världskriget, eller under Digerdödens härjningar på 1300- och 1400-talet, eller för att inte tala om att bo i Vietnam under Vietnamkriget, eller vara utsatt för folkmordet i Rwanda.
Ateismens svar är att död och lidande är härskande över mänskligheten. Det finns ingen utväg. Döden är enda vägen på längre sikt, och på riktigt lång sikt är knappast mänskligt liv möjligt på vår planet. Klimatforskningen visar på olika scenarier, ett scenario handlar om 6 graders temperaturförhöjning, ingen vet vad som händer om det sker inom 100 år, är liv möjligt på vår planet under ett sådant scenario – ingen vet.
Människor behöver terapi för att kunna leva med den ateistiska materialistiska världsbilden som inte ger något hopp för människan. Men terapin söver ju bara, liksom underhållningen, och njutningen, och försöken att fylla livet med något meningsfullt så att inte dödsångesten ska ta över.
Kristna tron handlar om en ljus framtid. Det är inte kört. Det finns en uppståndelse. Döden har berövat sin makt. Det är Guds räddningsplan för mänskligheten
."

Det går inte att neutralisera julen
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "En given tittarsuccé för alla barnfamiljer så här års är SVT:s julkalender med 24 avsnitt fram till julafton. Förra årets kalenderpremiär sågs av hela 2,5 miljoner tittare. I årets version, ”Barna Hedenhös uppfinner julen”, som bygger på Bertil Almqvists böcker om stenåldersfamiljen Hedenhös, utgiven på 1950-talet, är banden till kristen tro borta. I teveserien blir julen istället en konstruktion som inte kräver koppling till Bibeln, historia och tradition. Istället ska den uppfinnas och fyllas med lämpligt innehåll.
En liknande tanke fanns i resonemangen från Skolverket när man förra året satte ner foten efter många års debatt om skolornas adventssamlingars vara eller inte vara i kyrkan. Verket såg sig nödgat att ta fram riktlinjer. Advent får firas i kyrkan med präst, menade man, men samlingen ska vara neutral och får inte ha religiös karaktär. En kristen välsignelse får absolut inte förekomma. (Oklart dock vad verket tycker att man ska ”fira” när adventshelgen är en del av kyrkoåret. Ska den inte få ha ett kristet innehåll? Om advent är en kristen högtid, ska den då firas som något annat?)
"

Ärkebiskopsreflektioner
- Jonas Nordén i Efter Kristus - "Det är bra skrivet av Biskop Antje i DN idag. Men om det nu verkligen är som hon skriver – ´Visst är det bra med tydlighet. Och visst behövs det mer kunskap om kristen tro och kristet liv i både kyrka och samhälle.´ - så borde det ju från hennes sida, som blivande ärkebiskop, gå att vara tydlig samtidigt som hon är respektfull mot andra troende grupper. Tyvärr är vi ju flera som saknar just tydligheten. I centrala frågor bör man inte som högsta kyrklig ledare sväva på målet. Är Jesus Guds son? Ja. Är han vägen till Gud? Ja. Har han uppstått från de döda? Ja. Allt annat måste räknas som ett svek mot Herren själv och mot den långa kyrkliga traditionen där vi idag bär stafettpinnen som ska föras vidare till nästa generation."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar