Dagens Nyheter

27 dec. 2013

Nyhetsflödet fredag den 27 december

Försök till svar på Greger Anderssons fråga
- Stefan Swärds blogg - "ÖTH-läraren Greger Andersson har ställt en fråga här på bloggen som jag lovat att försöka kommentera.
Frågan lyder: ”Är det i numera en etablerad uppfattning att ”framgång” är ett tecken på att man har rätt? Argumentet återkommer ju gång på gång i olika typer av diskussioner. Tanken tycks vara att framgång för en pastor, rörelse eller församling är ett tecken på att man är välsignad och alltså har rätt i sina uppfattningar. Jag är lite nyfiken på bibelstödet för den här typen av resonemang.”
I den klassiska bönen ”fader vår” så ska vi ju be att Guds vilja ska ske på jorden. Framgång bör rimligtvis definieras som att Guds vilja sker. Det är ju inte alltid förenat med yttre framgång.
Däremot är det Guds vilja att vi ska förverkliga missionsbefallningen, att gå ut och göra alla folk till lärjungar. Det är också Guds vilja att vi ska bära frukt, en frukt som blir bestående enligt Jesu undervisning i Joh. 14 och 15.
En rimlig tolkning av att bära frukt är att föra människor till tro på Kristus och göra dem till lärjungar.
"

Prins Charles uppmanar till solidaritet med Syriens och Egyptens kristna
- Signum - "Samtidigt ser Syriens kristna med oro framåt mot den utlysta FN-konferensen i Montreux den 22 januari 2014. ”Under Assadregimen har de kristna i Syrien åtnjutit en relativ trosfrihet, men förföljs av upprorsmännen som regimens anhängare och svävar överallt i livsfara”, sade den syriske ärkebiskopen av Homs och Hama, Selwanos Boutros Alnemeh, till den tyska evangeliska nyhetsbyrån ”Idea”. Närmare en halv miljon kristna befinner sig på flykt.
Ärkebiskopen påminde om bortförandet av de ortodoxa ärkebiskoparna Mor Gregorios Yohanna Ibrahim och Boulos Yazigi, som varit försvunna sedan den 22 april. Nyligen förde radikalislamiska rebeller bort 12 nunnor ur det ortodoxa Theklaklostret i vallfartsorten Maalula. Genom aktioner som dessa försöker rebellerna, enligt den ortodoxe patriarken av Jerusalem Theophilos II, fördriva de kristna.
"

En dos israelhat i brevlådan
- Annika Borg i Kristen Opinion - "Under många år har jag fått Svenska Jerusalemföreningens tidskrift i brevlådan. Föreningen bildades i början av 1900-talet och har till syfte att stärka kvinnors ställning genom undervisning för flickor, bidra till fred och försoning samt stärka den kristna minoriteten – i det Heliga Landet. Goda syften alltså. Föreningen driver Den Gode Herdens skola i Betlehem, för flickor.
Men, genom det senaste numret av tidskriften kan jag konstatera att de fredliga och goda syftena upphävts alternativt kidnappats av hårdföra politiska intressen som inte talar försoningens språk, utan ger en helt ensidig och demoniserande bild av Israel och därmed våra judiska trossyskon.
Redan i den inledande texten väljer ordförande och biskop Jan-Olof Johansson att citera en kvinna som kallar muren i Betlehem för ”apartheidmur”. Det julevangelium biskopen vill förmedla handlar enbart om checkpoints och dagens ockupation. Man sätter genomgående likhetstecken mellan den romerska ockupationen på Jesu tid och dagens israeliska politik
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar