Dagens Nyheter

2 dec. 2013

Nyhetsflödet måndag den 2 december

Är abort en mänsklig rättighet?
- Stefan Gustavsson på SEA:s hemsida - "I SVT Debatt (14/11) beskrev EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) abort som "demokratiska grundläggande fri- och rättigheter, om mänskliga rättigheter”...
...Hur skulle abort kunna vara en mänsklig rättighet? Vi är ju överens om att abort måste förbjudas efter en viss vecka i graviditeten. I Sverige sker inga aborter efter v 22 och det krävs tillstånd efter v 18. Det finns alltså ingen principiell rätt att avbryta graviditeter.
I verkligheten kommer de mänskliga rättigheterna in i abortfrågan från andra hållet. Inte utifrån en principiell rätt att avbryta graviditeter utan utifrån en principiell rätt till liv – och rätten till liv är verkligen en grundläggande mänsklig rättighet.
Frågan för oss i Sverige är: Varför saknas rätten till liv fram till v 22? Är inte det ett brott mot de mänskliga rättigheterna?
"

Isaskar, du behövs i dag
- Berit Simonsson i Världen idag - "Det är mycket vapenskrammel i 1 Krön 12, då de tolv stammarna beskrivs, men det som sägs om Isaskar är dessutom något alldeles annorlunda. Isaskars män har en unik förmåga som avviker från de övriga.
”Av Isaskars söner kom män, som väl förstod tidstecknen och insåg vad Israel borde göra”. (1 Krön 12:32)
Isaskars söner var alltså personer som förstod vad det var som verkligen skedde i det som skedde. Vilken oerhört viktig förmåga, sådana Isaskar-personer behövs verkligen i dag också.
Vad är det som händer i svensk kristenheten, egentligen? Hur har det kunnat bli så här, hur är det möjligt att biskopar, präster och pastorer ifrågasätter Bibelns heliga sanningar, hur kan någon på fullt allvar hävda att Jesus bara är en tankekonstruktion? Hur kan man uppmuntra olika religioner att fira gudstjänst tillsammans, hur kan det komma sig att politiska partier har sådant inflytande i Svenska kyrkan? 
Att förstå tidens tecken och att inse vad som bör göras, var viktigt på Isaskars tid och är i dag helt avgörande
."

Det är hopp vi behöver
- Suzanne Rahm i Kyrkans Tidning - "I Augsburgska bekännelsen (XVII) kan vi läsa att: ” Kristus skall återkomma på yttersta dagen för att hålla dom, och han skall uppväcka alla döda; de fromma och utvalda skall han giva evigt liv och evärdelig glädje, men de ogudaktiga människorna och djävlarna skall han fördöma till att pinas utan återvändo...
...Vår värld står inför ofattbara hot. Hur ska det gå för oss och våra barn. Var alla våra framsteg, alla våra drömmar och förhoppningar förgäves? Vi som anar att allt kan gå åt helvete söker nog inte i första hand efter längtan och tröst. Det är hopp vi behöver. Det ger löftet om Kristi återkomst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar