Dagens Nyheter

13 dec. 2013

Nyhetsflödet fredag den 13 december

”Håll grytan kokande”! Trevligt inslag i gatubilden eller ett verkligt behov?
- Anki på FA Visby blogg - "Grytan lever kvar, men behoven har ändrats utmed tid sedan 1891,  i vårt land har de flesta mer eller mindre mat på bordet och vi kan äta oss mätta. Men vi ska inte  invaggas i tron att vi lever i ett land där alla kan duka fram ”julmat” på bordet , eller att det ryms ett julklapps konto i familjers budget.
När jag tar del av ansökningarna som kommit till oss under november och december månad så grips jag av livsberättelserna och ångesten över att inte räcka till.  Det handlar om långtids arbetslöshet/utförsäkringar/ sjukskrivningar,  diverse tillfälligheter som drar ned ekonomin, som i sin tur drar med sig djupa depressioner.  Det är inte rättvist, skillnaderna är stora i vårt samhälle
."

 Oväntad julhälsning
- Johanna Andersson i Kristen Opinion - "Som en julhälsning fick vi tillträdande ledamöter i det nya kyrkomötet en liten bok i veckan. Något överraskande i julsammanhanget heter boken ”Möten med islam”.  I baksidestexten ställs den ledande frågan:
”Skall vi tala med varandra som troende bröder och systrar eller skall vi fortsätta att låta vår rädsla styra och tala om varandra?”
Vem ska fortsätta med vad? Man undrar onekligen vilka som anses ingå i textens inkluderande ”vi”.
Innehållet är en lättversion av populär islam. Möjligen kan man förvänta sig att normalt allmänbildade tillträdande kyrkomötesledamöter känner till detta redan innan läsningen av julhälsningsboken (islams fem pelare, koranen, Muhammed, sharia osv).
"

 Stopp för samkönade äktenskap
- Världen idag - "Australian capital territory, ACT, den region som inkluderar huvudstaden Canberra införde i oktober en lagstiftning om samkönade äktenskap, i strid med den nationella lagen, som reserverar äktenskap för heterosexuella par. Den territoriella lagen trädde i kraft i lördags, men han bara vara giltig i några dagar innan landets högsta domstol på torsdagen upphävde lagen. 27 samkönade par hann gifta sig, men får nu se sina äktenskap ogiltiga. En annan form av äktenskap kan inte existera vid sidan av det som erkännas i nationell lagstiftning, är domstolens slutsats."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar