Dagens Nyheter

16 dec. 2013

Nyhetsflödet måndag den 16 december

Lite ödmjukhet vore klädsamt
- Bengt-Ove Andersson på Samfundet Sverige-Israels hemsida - "Däremot bör vi vara starkt medvetna om att just denna kristna kontinent för bara en mansålder sedan så när blev det judiska folkets grav. Alltså vore det klädsamt med en viss ödmjukhet gentemot det judiska folket. Vi borde göra allt för att riva ner den mur av misstänksamhet som byggts upp under nära 2 000 år, och många gör just detta. Vi borde ta avstånd från allt beljugande av judarna som folk och kraftigt gå emot det när det åter dyker upp, likaså gå emot beljugande och sned skuldbeläggning av judarna i deras nygamla land, Israel. Och för Guds skull inte göra oss delaktiga i det igen.
Hur outsägligt opassande är det inte om just vi som kristna kyrkor intar en självpåtagen roll som moraliskt föredöme och kommer med moraliska pekpinnar till den judiska staten? Om vi svenskar, som fått leva i fred i 200 år, sätter oss till doms över den judiska staten som fått kämpa för sin överlevnad från dag ett? Och särskilt om vi som kyrkor i sken av försoningsarbete i Mellanöstern i stället ägnar oss åt politiskt krypskytte mot den judiska staten?
"

Att vara predikant
- Tommy Dahlmans blogg - "I morgon söndag bär det av tidigt till Ängelholm. Det är ett stort förtroende varje gång då jag får låna en kyrkas talarstol. Jag är alltid underställt ett lokalt ledarskap när jag kommer. Jag lånar predikstolen under 45 minuter. Ett lån är det, räntefritt visserligen, men inte fritt från ansvar. Det ska kosta på att äntra en talarstol. Lånet skall betalas tillbaka, inte med kronor och ören men med bröd från himlen. Nej, talarstolen i kyrkan är ingen vanlig pulpet, och åhörarna är ingen vanlig publik. Inträdet är gratis men budskapet är dyrköpt. En predikan måste ha tumlat igenom predikantens eget liv. Predikanten levererar inga budskap, han ger sig själv till församlingen. Budbäraren och budskapet är inte två, de är ett. Det har hänt att duon har gått åt olika håll. Orden blir ihåliga, utan resonans. Det är skillnad på efterapa och skapa.  Guds ord skapar. I morgon ber jag om att få vara hel och inte halv. Ny och inte gammal och att insida blir utsida. Så hjälp mig Gud!"

Frelsesarmeen i Moss
- Moss Avis - "Ikke alle har råd til å feire jul. Flere enn i fjor har søkt om hjelp fra Frelsesarmeen.
Gutt 2–4 år, står det på en stor, flott gave med julepapir. Gaven ligger blant andre gaver i Frelsesarmeens lokaler på Jeløy. De skal deles ut til uken, til barn som bor i mossedistriktet.
For midt i all den norske overfloden er det ikke alle som har råd til julefeiring, og ikke alle kan kjøpe gaver til barna sine. Langt flere enn i fjor har søkt om hjelp fra Frelsesarmeen i Moss, og får det."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar