Dagens Nyheter

5 dec. 2013

Nyhetsflödet torsdag den 5 december

Barnen har rätt till en vit jul
- Lukas Berggren i Världen idag - "Advent är en tid då många barn förbereder sig för det värsta. I takt med att adventskalenderns luckor öppnas så finns det ungefär 400 000 "glömda barn", barn till risk- eller missbrukare, som känner hur klumpen växer sig större i magen. Medan andra barn förbereder sig för glädjen, klapparna, julmaten och gemenskapen, oroar sig de glömda barnen för att mamma eller pappa ska dricka sig stupfulla och förstöra julfirandet, som vanligt. Det här är ett större samhällsproblem än vad många vill erkänna. Men det är framför allt ett stort problem för de barn som lever i eländet."

Norska kristna ber Israel om ursäkt
- Kyrkans Tidning - "Representanter för 21 kristna grupper i Norge, med Tønsbergspastorn Terje Liverød i spetsen, dyker upp i det israeliska knesset på onsdagen för att be om ursäkt för Norges medverkan i Osloprocessen på 1990-talet som gav palestinierna lokalt självstyre."

Vi er de nye svenskene
- Alf Ole Ask i Aftenposten - "Men jeg tror jeg har funnet ut hvorfor disse svenskene trives så godt her. Det Norge de møter ligner til forveksling på det Sverige mange av dem ble født inn i og som deres foreldre vokste opp.
Den gang svenske politiske partier kjempet om å utvide sosiale ordninger. En venn av meg påsto rundt 1990 at det første ordet et svensk barn lærte, var støtteordning. Alle trodde at det var viktigere å fordele kaken enn å skape den. Altså mye likt det enormt rike velstandsnorge som jeg nå er blitt en del av etter åtte år ute – fire av dem på grensen til Harlem i New York.
Vi er som dem
Svenskene trives her, fordi vi nå er like arrogante og selvsikre som de selv var ved inngangen til 1990-tallet. Det eneste komplekset vi ikke helt klarer å kaste av oss – det som viser at vi tross oljen og suksessene er lillebror – er at vi bryr oss så altfor mye om hva svenskene mener om oss.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar