Dagens Nyheter

6 dec. 2013

Nyhetsflödet fredag den 6 december

Nyhetsflödet fredag den 6 december

Nelson Mandela är död
- Erik Esbjörnsson i Dagens Nyheter - "Världens sannolikt mest beundrade person har gått ur tiden. Apartheidmotståndaren tvingades offra 27 år av sitt liv för kampen men lyckades efter frisläppandet med den monumentala uppgiften att inte bara själv förlåta utan även få med sig ett helt land på vägen mot försoning.
Han avled efter att under flera år ha kämpat mot lungproblem som han ådrog sig under straffarbetet i ett stenbrott på fängelseön Robben Island utanför Kapstaden.
"


Jackelén måste förstå saklig kritik
- Siewert Öholm i Världen idag - "Det finns minst tre huvudfrågor i kritiken mot Jackelén som hon behöver besvara innan hon installeras i sitt nya ämbete. Det gäller hennes förhållningssätt till kyrkans bekännelse om Jesus. Det gäller hennes religionsdialog, och påståendet att muslimer och kristna tillber samma Gud. Det gäller hennes märkliga samband med DDR-spionen, lundaprofessorn och senare prästen i Svenska kyrkan.
Jag är inte teolog, men jag frågar för att jag är intresserad av innehållet i kristen tro. Jag vill inte vara illvillig, men jag är nyfiken både som journalist och kyrkomedlem. I motsats till Jackeléns text i DN tycker jag att det är en självklarhet att kyrkans ledare måste avkrävas tydlighet och precisering av trons innehåll. Att som biskop avfärda jungfrufödseln som symbolik, eller bilden av Jesus i Nya testamentet som tankekonstruktioner (KG Ham­mar) skapar nya frågor. Jackelén måste förklara om Jesus menar något annat när han själv säger: "Jag är vägen, sanningen, och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig
."


Kyrkoledare stödjer protester i Ukraina
- Signum - "Flera kyrkoledare i Ukraina har uttryckt sitt stöd för de pro-europeiska protesterna som i dessa dagar uttrycks i landet. Bland annat har den ukrainska grekisk-katolska stor-ärkebiskopen Sviatoslav Shevchuk och den ukrainsk-ortodoxe patriarken Filaret uppmanat till en fredlig lösning på konflikten och uttryckt förhoppningar att protesterna skall leda till ett rättvisare Ukraina. Båda inbjuder också alla troende till bön om en fredlig lösning. Också i den ukrainska diasporan i Europa, i Kanada och USA har många ortodoxa och grekisk-katolska kyrkor hållit bönestunder för fred och rättvisa.
I flera städer har kloster och församlingar öppnat sina portar för demonstranterna för att erbjuda soppa, sovplatser samt andligt och moraliskt stöd till dem. Ett exempel är det ortodoxa S:t Mikaelsklostret [se foto] i centrala Kiev som natten till den 1 december öppnade sina portar för att ge skydd åt flyende demonstranter, när polisstyrkor våldsamt stormade deras nattläger på stadens centrala torg Maydan. Klostret revs på order av Stalin på 1930-talet, men byggdes upp igen i början av 1990-talet."


Frelsens Hær: Vi skeler ikke til religion ved julehjælp
- Kristeligt Dagblad - "Julehjælp er for alle, mener kristne organisationer. Men uddelingen af julehjælp kritiseres på sociale medier

Kan en muslimsk familie få julehjælp af Frelsens Hær? Ja, mener den kirkelige organisation - men på de sociale medier er der flere, der mener det modsatte, skriver Kristeligt Dagblad.
Frelsens Hær, der er landets største uddeler af julehjælp, regner med at kunne hjælpe cirka 8000 af de 13.000-14.000 ansøgere, som ønsker hjælp. Men på foreningens facebookside begyndte debatten om julehjælpen allerede den 23. november.
Ifølge avisen har flere opsagt deres støtte med henvisning til, at "julehjælpen også bruges på jehovaer, muslimer og andre, der ikke holder jul".
I Frelsens Hærs er informationschef Lars Lydholm ikke overrasket over kritikken - den er kommet gennem flere år. Men kritikerne er flere end tidligere.
- Der er en klar tendens til, at så snart vi nævner ordet julehjælp, står der folk klar til at kritisere vores praksis med ikke at skelne mellem religioner eller andet blandt ansøgerne, siger han til avisen.
"

 Läs också på svenska i ´Nytt från Öresund´: Protest mot julbidrag till muslimer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar