Dagens Nyheter

28 mars 2014

Nyhetsflödet lördag den 29 mars

Väjningsrätt ifrågasatt
- Hans Weichbrodt och Berit Simonsson i Världen idag - "När Svenska kyrkan år 2009 utvidgade äktenskapet till att även gälla samkönade par, så föregicks det av en lång och intensiv debatt. Debatten var i sig ett tecken på hur känsligt detta beslut var för många inom och utanför Svenska kyrkan. Detta är inte att förvåna sig över då Bibeln tydligt framställer äktenskapet som en unik förening mellan man och kvinna. Så har också den världsvida Kyrkan uppfattat det i snart 2 000 år.
Därför var det föga förvånande att Svenska kyrkans ekumeniska relationer försämrades påtagligt som en följd av det drastiska beslutet. Den snabbt växande Lutherska  Mekane- Yesuskyrkan valde till exempel att säga upp de officiella ekumeniska relationerna med Svenska kyrkan.
Vid beslutets genomförande valde därför Svenska kyrkans ledning att genomföra en så kallad "väjningsrätt". Kyrkostyrelsen, med ärkebiskopen i spetsen, uttalade tydligt att man dyrt och heligt lovade att ingen enskild präst skulle kunna tvingas att utföra en vigselgudstjänst för ett samkönat par. Detta löfte var inte tidsbestämt utan det formulerades tvärtom som något som skulle gälla kontinuerligt utan att förändras.
"

 Postmodernismens känsloliv
- Bloggardag - "Jag är lite tagen att gång på gång få se postmodernismens rika känsloliv svalla över och därmed bereda oss informationer om hur dominerande just det postmoderna är i vår tid. Det finns ingen Sanning men sanningar av skiftande slag. "Frånvaron av objektiva måttstockaer, som kan förmedla olika perspektiv och känslor, innebär tillsammans med diskvalificeringen av förnuftet att splittring och konflikt mellan olika grupper blir den naturliga utgången." (Hicks, Postmodernismens förklaring, s 94) Och ni vet  att allt är relativt, men postmodernismen berättar hur det är. (aa s 196)  Det förklarar också det höga tonläget mot dem som tänker annorlunda.
Helle Klein är en utmärkt exponent för det samtida, hon sprattlar i de trådar som samtidsideologin drar i och en del av sprattlandet blir självfallet till smockor mot oss andra. Det är underhållande på sitt sätt. Men, som Ordföranden påpekade, också papperstigrar kan vara tigrar - ett tag i alla fall
."

Drottning Silvia besökte Frälsningsarmén i Lettland
- FA:s hemsida - "Svenskt statsbesök i Lettland och drottning Silvia besökte två av Frälsningsarméns verksamheter för barn och familjer."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar