Dagens Nyheter

30 mars 2014

Nyhetsflödet måndag den 31 mars

Bevarad frihet
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "En katolsk präst har idag (torsdag) skrivit en debattartikel i tidningen DAGEN och förklarar hur endast en katolsk präst har möjlighet att försäkra syndernas förlåtelse i samband med bikten och därmed den botgöring som prästen tilldömer människan. Samtidigt fick jag idag ett studiematerial från Argentina som noga går igenom den katolska kyrkans teologiska tillämpning med tron på helgonen och dogmen om jungfrun Marias himmelsfärd som jämställs med hur Jesus blev upphöjd. Jag tror att Ulf Ekmans besked om att konvertera, väckte till insikt om att verkligen ta reda på varför väckelserörelserna genom hela historien har bevarat frihet från påvens diktat och prästernas förmyndarskap."

Församlingen Livets Ord efter Ulf Ekman
- Inblick -  "Det är inte församlingen Livets Ord som ändrat sig, utan Ulf Ekman som går en annan väg, säger Joakim Lundqvist.
Joakim Lundqvist är sedan snart ett år tillbaka huvudpastor för församlingen Livets Ord i Uppsala. Vid ett blixtbesök i Småland får jag en exklusiv intervju med honom.
De sista veckorna har varit turbulenta. Att församlingens grundare, apostel och förgundsgestalt, Ulf Ekman, skulle välja att konvertera till katolicismen har skakat om. Inte bara församlingen i Uppsala, utan faktiskt hela kristenheten.
– Ja, det har skakat och det skakar till viss del fortfarande, säger Joakim. Samtidigt ser vi att det i hög utsträckning är en generationsfråga. De medlemmar som varit med från början, som följt Ulf Ekman i 30 år, för dem är det självklart svårare. Men för många av de yngre är det hela inte särskilt dramatiskt
."

Samvetets pris
- Philip Geister i Signum - "Samhället spårar ur utan människor som följer sitt samvete, men att följa sitt samvete har ett pris för den enskilda människan....
...Ett samhälles moraliska kompass vilar på enskilda människors vilja att göra det som är rätt även tvärtemot en allmän och etablerad värdekonsensus. Det är personer som har gått mot strömmen som vi kallar för ”hjältar” när tidsandans tåg har åkt vidare. Betraktat utifrån det perspektivet är Ellinor Grimmarks vägran att medverka vid utförande av abort ett viktigt ställningstagande, grundat i hennes samvete. Samhället bör inte bara respektera utan positivt uppskatta avvikande röster som hennes. Och man får hoppas att hennes röst blir hörd och att människor, inklusive landets opinionsbildare, tar intryck av det budskap som hon kommer med.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar